Най-популярният сос у нас е майонезата. Майонеза добавяме към много и различни салати – картофена, руска, със зеле и моркови. Освен като предястие, майонеза използваме и при приготвянето на домашните кулинарни шедьоври – печем, задушаваме, мариноваме меса. Можете да направите всичко с нея. И... огромно количество сосове.
На базата на майонезата се приготвят различни сосове, които допълват ястията и им придават различен вкус. Най-универсалният сос, на базата на майонеза, е „Хиляда острови“ (“Thousand Island”). Заради кетчупа и пикантната паста, той идеално допълва почти всяко ястие. С него можете да полеете пържените картофки, печените зеленчукови филии, панираното пиле и изобщо всякакво месо.
Ето какви други сосове могат да се приготвят на базата на майонеза.
Сос „Тартар“
Продукти: 200 г майонеза, ? връзка копър, 1 кисела краставица
Приготвяне: Настържете краставицата на едро ренде и отцедете течността. Нарежете копъра на ситно. Смесете всичко с майонеза, оставете за половин час да се смесят вкусовете. Сервирайте с ястия от риба или птици.
„Хиляди острови“
Продукти: 200 г майонеза, 80 г кетчуп, червен пипер, маслини без костилка, чили паста на вкус и по желание
Приготвяне: Нарежете маслините на много ситно. Прибавете към майонезата, заедно с всички останали съставки. С помощта на чили пастата или другите подправки направете соса по ваш вкус. Сервирайте с печени зеленчуци, месо, пиле.
С къри
Продукти: 200 г майонеза, 80 г кетчуп, 2 суп. лъж. къри паста, 1 суп. лъж. рибна паста, сок от лайм на вкус.
Приготвяне: Смесете майонезата, кетчупа, къри паста и рибната паста. Разбъркайте добре и добавете сок от лайм на вкус. Сосът е подходящ за зеленчукови ястия и морски дарове.
С чесън
Продукти: 200 г майонеза, 3 скилидки чесън, ? лимон (сока и кората), няколко стръка магданоз или копър.
Приготвяне: Нарежете копъра. Настържете кората на лимона. Обелете чесъна и го смачкайте с преса. Смесете лимонената кора, чесъна, майонезата и копъра. Добавете лимонов сок, за да получите консистенция на заквасена сметана. Разбъркайте добре всичко и оставете соса да престои няколко часа.
Сервирайте с пресни зеленчуци, салати.
За дюнер или барбекю
Продукти: 100 г майонеза, 100 г заквасена сметана, аджика на върха на нож (може да се замени с лют червен пипер), 2 скилидки чесън, 1 малка връзка кориандър, 50 г смлени орехи, подправки за скара и сол на вкус.
Приготвяне: Чесънът и зелените подправки се измиват старателно и се накълцват на ситно с блендер. Ореховите ядки също се смилат в кафемелачка или блендер. Смесете билките и чесъна с ядките и добавете останалите подправки. Получения дресинг прибавете към майонезата, заедно със заквасена сметана. Разбъркайте много добре, така че да се смесят всички продукти. Добавете аджиката и оставете да престои 1-2 часа.Подправете със сол на вкус. Сервирайте с пържено месо и други месни ястия.
Сметанов с хрян и горчица
Продукти: 200 г майонеза, 150 г крема сирене, 2 суп. лъж. бял винен оцет, 2 суп. лъж. хрян от консерва, горчица на прах на върха на ножа.
Приготвяне: Смесете всички съставки. С помощта на оцета и горчицата регулирайте киселинността и пикантността на соса. Оставете в хладилника за един час. Сервирайте с пресни зеленчуци, салати или желирано месо.
С лимон
Продукти: 200 г майонеза, ? лимон (сок и кора), 1 ч.л каперси.
Приготвяне: Настържете кората от лимона с помощта на ренде. Нарежете каперсите. Смесете майонезата, лимонената кора и каперсите. Разбъркайте добре. Добавете лимонов сок на вкус и оставете за един час в хладилника. Сервирайте със зеленчуци на скара и рибни ястия.
С аншоа
Продукти: 200 г майонеза, 100 г заквасена сметана, 1 ч.л горчица, 1/3 връзка магданоз, 2 малки кисели краставици, 2-3 аншоа в олио, червени люти чушки.
Приготвяне: Смесете майонезата със сметаната, а аншоата нарежете на едро. В блендер разбийте млечния сос с рибата до получаването на гладка смес. Зелените подправки и киселите краставички нарежете на ситно и ги прибавете към соса. Подправете с горчица и черен пипер. Разбъркайте всичко много добре. Оставете в хладилника за един час. Сервирайте с рибни ястия, морски дарове.
„Шантили“
Продукти: 200 г майонеза, 100 мл сметана 33%, 1 суп. лъж. пудра захар, лимонов сок.
Приготвяне: Разбийте сметаната до твърда пяна и добавете малко пудра захар. Смесете майонезата и лимоновия сок и прибавете към сметаната. Сервирайте с варени или задушени зеленчуци.
Зелен
Продукти: 200 г майонеза, 70 г заквасена сметана, ? връзка магданоз, ? връзка копър, няколко стръка естрагон, 2 суп. лъж. лимонов сок, бял пипер на вкус.
Приготвяне: Измийте зеленитеподправки и ги почистете от дебелите и жилави стъбла. Нарежете на едри парчета. Накъсайте листата на естрагона. С помощта на блендер разбийте всички зелени подправки до получаването на еднородна смес.
Прибавете зелената паста към майонезата, заедно със заквасената сметана и лимоновия сок.
Разбъркайте всичко много добре. Сервирайте с птиче или рибно ястие, печено или варено месо.
Коментари