Upside Foods се опитва да направи отгледаното в лабораторията достъпно и желано за потребителите
Най-голямата фабрика за синтетично месо в света отвори врати в калифорнийския град Емеривил. Капацитетът ѝ ще даде възможност за получаване на повече от 180 тона продукти годишно. На първия етап заводът ще произвежда 25 тона, съобщава Food Business News.
Upside Foods разработва месо в епруветки от 2015 г. и се смята за
един от пионерите в тази област
Днес мечтата за изграждане на пълноценно предприятие, което ще се специализира в изкуственото месо, се превръща в реалност. Базираният в Калифорния Център за инженерство, производство и иновации (EPIC) бележи важен етап за компанията.
Откриването на съоръжението идва, когато Upside Foods се стреми да допринесе със своите продукти на пазара в САЩ. Предстои регулаторно одобрение за продажба на култивирано месо и целта е то да е факт до края на тази година. Подкрепена от Бил Гейтс и Ричард Брансън, компанията залага на тренда, че потребителите ще се насочат към месо, отглеждано в епруветка.
В производствената площ от почти 5000 кв.м.
вече е монтирано оборудване – биореактори, в които продуктът се отглежда в хранителна среда. Съоръжението е предназначено да произвежда всякакви видове месо, домашни птици и морски дарове в смляна и нарязана форма, с минимално въздействие върху околната среда.
Като се имат предвид размерът на щетите, нанесени на атмосферата и околната среда от световната месна индустрия, и нарастващото търсене на продукти, смятани за устойчиви, моментът за изкуствено месо може да е настъпил.
„EPIC демонстрира колко много технологии и иновации са напреднали в сектора, за да позволят на компанията да премине отвъд лабораторния мащаб към тази фаза на производство. Това ще доведе до ново ниво на прозрачност на нашата хранителна система“, казва Брус Фридрих, основател и главен изпълнителен директор на Good Food Institute.
Коментари