Трудно можем да се сетим за по-позната и традиционна гарнитура, естествено след салатите. Коприненото на вид, умерено гъсто картофено пюре идеално допълва както свинското и телешкото месо, така и птичето или рибата. Но дори и това универсално ястие може да ви омръзне. Освен това, новите възгледи за правилно хранене и здравословния начин на живот силно повлияха на репутацията на картофено пюре. Ястието се смята за доста тежко и не се препоръчва да се яде всеки ден.

Ето защо ви предлагаме да оставите картофите за известно време и да видите от какво още можете да си приготвите пюре. Има много аналози на любимата гарнитура.

1. От грах 

В миналото граховото пюре често се сервираше в детските градини или в заведенията за обществено хранене. За съжаление с течение на времето то започна да губи популярност и се позабрави. Грахът е отличен източник на протеини, така че може спокойно да се консумира и от онези, които са на диета. Освен това ястията, приготвени от него, имат нисък гликемичен индекс, т.е. те имат малък ефект върху нивата на кръвната захар, за разлика от картофено пюре. Тази гарнитура се съчетава добре с месо и домашни птици.

Съставки: 250 г зрял грах, 2-3 суп. лъж. растително масло, 0,5 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Изплакнете граха, сложете го в тенджера и покрийте с много вода. Оставете да кисне 6-12 часа. Изплакнете отново, прехвърлете в тенджера и сипете вода, така че да е на 2-3 см над нивото на зърната. Изчакайте да заври на средно силен котлон и отстранете пяната. Намалете котлона и варете, без плътно да затваряте капака, докато зърната омекнат. Това става за около час и половина. Ако водата изври, добавете още.

След като зърната омекнат, но не са се разварили, дръпнете тенджерата от котлона и изсипете останалата течност в купа. Добавете към граха растително масло и сол и пасирайте с ръчен пасатор или преса за пюре до гладкост. Плътността на пюрето може да се регулира с останалата течност след готвене. Пюрето е готово. По желание се украсява с пържен лук или парченца бекон.

2. Зелен грах с масло 

Идеален за лека гарнитура към риба, морски дарове или бяло месо. Това пюре ще изглежда необичайно в чинията, заради свежия си зелен цвят. Ако по време на готвенето добавите малко мента, буквално 3-4 стръка, ястието ще бъде чудесно допълнение към агнешкото месо.
И още няколко думи за полезните свойства на зеления грах. Смята се за отличен източник на фибри и витамин B9 за подпомагане възстановяването на клетките.

Съставки: 250 г пресен или замразен зелен грах, 10 мл зехтин, 10 г масло, 10 мл сметана, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Сипете зехтина на дъното на тенджера. Оставете да се затопли малко и добавете граха (ако вземете замразен, не е необходимо първо да го размразявате). Оставете да къкри 1-2 минути и залейте с гореща вода, така че водата да е малко под нивото на граха. Варете 5-7 минути. Зърната трябва да се усещат меки, но да не са напълно разварени. Внимавайте да не изпуснете момента. Изсипете половината от течността в купа. Към граха добавете бучка масло и след като се разтопи, пасирайте с блендер. Добавете сметаната и подправките и отново разбийте добре. Постепенно добавете останалата течност от варенето, колкото е необходимо, за да постигнете желаната гъстота.

3. Карфиол със сирене 

В миналото ястията с карфиол са се смятали за деликатесни и са се приготвяли само по специални поводи. Днес зеленчукът, склад на ценни витамини, е достъпен за всички. Смята се за естествен антиоксидант, а също така подобрява мозъчната функция и предотвратява напълняването. 100 г карфиол съдържа 77% от дневната доза витамин С, освен това съдържа витамин К, който е необходим за усвояването на калция. Това пюре може спокойно да се нарече универсално.

Съставки: 400 г карфиол, 100 г сметана, 50 г твърдо сирене или кашкавал, 1 скилидка чесън, сол на вкус.

Приготвяне: Сварете карфиола в подсолена вода, докато омекне, за 15-20 минути. Готовите съцветия лесно се пробиват с нож, но не се разпадат. Отцедете течността, добавете почистения и смачкан чесън и сметаната и пасирайте с блендер до гладкост. Добавете ситно настъргано сирене и разбъркайте добре.

4. Пюре от печени батати 

Въпреки високото съдържание на въглехидрати, сладките картофи могат успешно да се включат в диетичното хранене. Те са богати на фибри, което означава, че бързо засищат глада. По-богати са на желязо и калий, в сравнение с обикновените картофи. Вярно е, че вкусът на бататите е специфичен. Сладките нотки няма да бъдат оценени от всеки. Гарнитура от този кореноплод ще допълни добре ястия от домашни птици, а може да се сервира и като самостоятелно предястие.

Съставки: 2 сладки картофа, 250 мл вода, сол на вкус

Метод на готвене: Загрейте фурната до 180°C. Измийте добре клубените, увийте всеки плътно във фолио и запечете за 1 час. Извадете от фурната, охладете, обелете и нарежете на средно големи парчета.
Загрейте 250 мл вода и пуснете в нея нарязания сладък картоф. Оставете да заври отново. Изключете и оставете да се охлади до стайна температура. Когато водата стане хладка, разбийте с блендер до гладкост. Подправете със сол на вкус и сервирайте.

5. Броколи и спанак 

Броколито съдържа витамини, които за укрепват костната тъкан. Ето защо се препоръчва на страдащите от остеопороза. Зеленчукът ще се хареса и на онези, които не са безразлични към външния си вид. В него са скрити елементи, които активират производството на колаген. Комбинацията от калий, фолиева киселина, омега-3 и омега-6 е приятно допълнение към всички полезни качества на продукта. Като гарнитура пюрето от броколи се съчетава с птиче месо и риба.

Съставки: 300 г броколи, 30 г спанак, 70 г масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Разделете броколите на цветчета. Ако използвате замразени зеленчуци, оставете ги да се размразят преди готвене. В тенджера разтопете малко парче масло (20 г), сипете броколите и запържете леко. Добавете спанака и залейте с гореща вода, така че да не покрива зеленчуците. Те трябва да се задушават, а не да се варят. Проверявайте от време на време броколите дали е омекнало. След около 7 минути зелето ще стане гъвкаво, но няма да се разпада. Прибавете останалото масло (50 г), добавете сол и черен пипер и разбийте с блендер до гладкост.
Пюрето може да допълни с настърган пармезан, пържени семки или едра сол, при условие че ястието не е солено.