В QR кода на продукта ще има цялата информация за семената, препаратите, преработвателя, транспортирането, съхранението и търговеца

Каква е гаранцията, че храната, която купуваме, е качествена и прясна? Според потребители, отговорили на анкетно проучване на Оперативна група „Знание, опит, сътрудничество“ това не е етикетът (54% от 129 отговорили).

Българският потребител гледа с недоверие към храните, които му се предлагат на пазара, ако не знае нищо за производителя и пътя на продукта му до щанда.

Всичко това може да се реши с блокчейн технология, която по света навлиза бавно, но сигурно, в почти всички индустрии. Земеделие и хранително-вкусова промишленост не са изключени.

Блокчейн е метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си. Всеки „блок“ съдържа информация за предходния и това осигурява проследимост по веригата назад до първия. Технологията гарантира, че няма модифициране на данните. Веднъж валидиран и записан, никой блок не може да бъде променян, без да се изменят всички следващи го „блокове“.

В селското стопанство методът се прилага за подобряване на безопасността на храните и времето за транзакции. За да си го представим по-добре, блокчейнът е записът от А до Я, цялата информация в QR кода на продукта от семената, препаратите, фермера, през преработвателя, транспортирането, съхранението до търговеца. Резултатът е подобрена видимост и бърза проследимост на веригата за доставка на стоки и това от своя страна изгражда доверие между всички участници: производител – търговец/преработвател – потребител. Нещо повече, технологията помага и за бързо изтегляне на опасни храни от пазара.

Как ще проработи всичко това у нас, ще покаже нов проект на Оперативна група „Знание, опит, сътрудничество“ за изграждане на Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки.

Още за блокчейн технологията четете в новия брой на в. "Български фермер" от 8-14 ноември