Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

06 септември 2011
Домашен лекaр
229258
 

Нашият читател Илия Ценов от Нова Загора пита

Как се приготвя гроздов сок в домашни условия?

Приготвяне на гроздов сок

Гроздовият сок е безалкохолна напитка, получена от смачкване на прясно грозде и отделяне на мъстта. Той съдържа всички ценни съставки на гроздето. Гроздето се смила с ръчна гроздомелачка. Кашата се събира в добре дрениран съд (каца). Веднага след смачкването мъстта се отделя и сулфитира, като дозата на серния двуокис е 10 г за 100 л мъст. Това количество серен двуокис се съдържа в 200 мл серниста киселина.

Сулфитираната мъст се оставя на спокойствие в продължение на 10-15 часа. През това време мътещите частици падат в утайката и мъстта се избистря. Бистрата мъст се прехвърля в чист съд. В никакъв случай не бива да се допусне процес на заферментиране.

В домашни условия ферментацията се предотвратява по два начина:
Използване на натриев бензоат
Внесен в мъстта, той предизвиква химична реакция, при която свободната винена киселина, намираща се в мъстта, се свързва с натрия. В резултат на това се получава бензоена киселина, която предотвратява ферментацията. При консумация на такъв гроздов сок в гърлото се усеща леко дразнене. Това не е опасно. Научно е установено, че безвредната доза на натриев бензоат е до 4 г на ден.

Бистрата мъст след сулфитирането се прехвърля в чист съд, при което се измерва в литри. Дозата натриев бензоат е грам за литър мъст. Отмереното количество натриев бензоат се разтваря в малко вода или мъст. Полученият разтвор се внася в мъстта и се разбърква интензивно. Съдът се запушва и се поставя в хладно помещение. Приготвеният по този начин гроздов сок трябва да се консумира през зимата до настъпването на пролетта, защото действието на натриевия бензоат отслабва и след затопляне на времето е възможно да започне ферментация. От ферментацията на такъв сок се получава вино с много неприятен вкус, което не може да се пие. То не е подходящо и за изваряване в ракия.

Запазване на гроздовия сок чрез пастьоризация
Отделената след сулфитиране бистра мъст се налива в стъклени бутилки. При пълненето се оставя по-голяма въздушна камера, като нивото на мъстта стига до шийката на бутилката. Бутилките се затапват с памучни тапи. Бутилките се нареждат прави в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка (скара), тънък пласт слама или няколко слоя памучен плат. Казанът се поставя върху огнището и се пълни с вода до нивото на мъстта в бутилките. Водата се загрява до завиране и веднага се спира. След охлаждане на водата бутилките се изваждат и се нареждат прави в хладно помещение. За около месец термолабилните вещества се пресичат и падат в утайка, сокът се избистря и може да се отдели от утайката чрез декантиране с маркуч. Бистрата мъст се налива в чисти бутилки, които се затварят с метални капачки (кро-ненкорки) или коркови тапи. Корковите тапи се завързват с канап за шийката на бутилката. Така подготвени, бутилките отново се нареждат в казана за втора пастьоризация. Температурата на водата не бива да бъде по-висока от 75С. Охладените бутилки се нареждат хоризонтално в хладно помещение за съхранение.

Още от Домашен лекaр
0

Никой не би спорил с факта, че шоколадът подобрява настроението, като произвежда допамин, ендорфини и серотонин - хормони на удоволствието. В същото време е по-добре да не ядете някои шоколадови

0

Британският лекар Гита Мейкър-Кларк предложи да се ядат няколко храни, които могат да подобрят защитните сили на организма. Тя подчерта, че имунната система се нуждае от комплекс от витамини и

0

Много хора избягват сушените плодове заради относително високото им съдържание на калории. Учени от САЩ обаче отправят призив към тях да преразгледат отношението си към продукта, пише Нюз медикъл нет

0

Какви продукти трябва да се консумират по време на пандемия? Специалистите обясниха, че диетата задължително трябва да съдържа продукт, богат на здравословни мазнини. Например зехтин

0

Диетолозитеобясняват защо елдата и оризът пречат на отслабването през зимата, а също така дават препоръки за избора на закуска. По време на Covid пандемията хората започнаха да се движат много

Последни новини
0

Ивона Величкова 2020-а г. отмина и дойде моментът да теглим чертата по отношение на новите регистрирани машини у нас. Въпреки тежката изминала година, все пак в справката на Контролно-техническа

0

Учените анализират хиляди растения, за да разберат какви промени в структурата или клетъчния апарат могат да увеличат производството Международен проект

0

Цените на европейската борса Euronext започнаха да се покачват вчера на фона на международното търсене и налагането на износно мито върху пшеницата в Русия от 25 евро на тон от 15 февруари и 50 евро

0

Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са установили и не са допуснали внос в България на 2 144 тона неотговарящи на законодателството

0

Вземете бързи мерки, за да не развие плеврит, съветва д-р Валентин Иванов, квмн Конете са особено чувствителни на простудни заболявания. Бактериалната плевропневмония, наричана често плеврит

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Потърсете мнение от специалистите от Института по овощарство в Пловдив. Само по снимка и описание обаче, те едва ли могат да дадат точен отговор. Определянето на сорт става въз основа на много...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ако решението на щаба и правителството в четвъртък не е в интерес на бранша и не кореспондира с нашите искания, преминаваме към ефективни стачни действия. Това пишат в обща позиция Българската асоциация на заведения и Сдружението на заведенията в България. "Тяхната форма е в процес на обсъждане, но не изключваме, както организиране на протест

Според имунолога заразяването с COVID-19 не става в навън или в кафенето, а у дома Никога досега не е имало такава масова имунизация в световен план. При всяка имунизация има странични реакции. Това каза за bTV доц. Андрей Чорбанов, имунолог от БАН.  "Норвежкото правителство не намира връзка между имунизацията и смъртта на възрастните хора

47-годишният монсеньор е фен на “Ботев” (Пловдив) Когато човек види католическия свещеник Румен Станев в расо, той веднага би го свързал с приказния образ на добродушния монах Тък от филмите за Робин Худ. Но Румен Станев, който тази неделя бе ръкоположен за епископ в катедралата “Св. Йосиф” в София, е истински народен човек