Историята на един сандвич и 5 популярни рецепти

Този сандвич може лесно да се открие в почти всяка страна по света. Малки и големи с удоволствие похапват хот–дог, без въобще да се замислят за странното и не най-апетитно име

Последното световно постижение за надяждане с хот-дог принадлежи на Джоуи Кестен, който за 10 минути е изял 76 сандвича. Не ви препоръчваме да измъчвате стомаха си с такива безсмислени и безмилостни гастрономически подвизи. Ако сте изкушени да се отдадете на бързото хранене, по-добре опитайте една от следващите необичайни рецепти.

С лук, задушен в кока-кола 

Сандвичът е популяризиран в края на 90–те години на миналия век, когато по улиците на Аляска започват да предлагат хот-дог с еленска наденица и лук, карамелизиран в кока-кола. Жителите на щата толкова са харесали комбинацията, че обявяват този хот-дог за символ на Аляска. Ясно е, че по нашите ширини еленски колбаси трудно се намират, но спокойно могат да бъдат заменени с телешко месо.

Продукти: 2 телешки наденички или кремвирши, 2 хлебчета за хот –дог, 2 глави лук, 200 мл кока–кола, горчица на вкус.

Приготвяне: Нарежете лука на тънки полумесецеци. В тиган загрейте малко олио или масло, добавете лука и запържете до прозрачност. Сипете колата и оставете да къкри на умерен огън, докато течността се изпари напълно. Разрежете хлебчетата и ги запечете отвътре на сух тиган. Запържете колбасите или ги запечете на скара. Съберете хот–дога - намажете вътрешната страна на хлебчето с горчица, поставете наденицата и украсете с карамелизиран лук. По желание добавете кетчуп и люти чушки.

С чили кон карне 

Сосът от тексаската и мексиканска кухня може да бъде добро допълнение към хлебчето с наденица. Този сандвич можете да го срещнете и като чили-дог. Можете да го украсите с настъргано сирене, ситно нарязан бял лук или листа от пресни билки, в случая най-подходящ е кориандърът.

Продукти: За хот-дога: 2 наденички, 2 хлебчета.

За чили кон карне: глава лук, 2 скилидки чесън, 0,5 чаена лъжичка кимион, 0,5 ч. лъж. чили на прах, 300 г телешка кайма, 2 ч. лъж. доматено пюре, 400 г домати, щипка захар, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете лука на ситно и го запържете в растително масло за 4-5 минути. Нарежете чесъна, добавете го към лука и запържете и него до омекване. Подправете с кимион и оставете да къкри за 1-2 минути.

Поръсете с чили на прах и разбъркайте добре. Увеличете котлона, сипете още малко олио и добавете каймата. Запържете на силен огън за 6-8 минути, като разбърквате енергично. Намалете огъня и прибавете доматеното пюре. Оставете да къкри за 1-2 минути. Нарежете доматите на ситно и ги прехвърлете в тигана с бъдещото чили. Подправете със захар, сол и черен пипер. Оставете да заври, покрийте и оставете да къкри около 20 минути, като разбърквате от време на време.

Запържете колбасите на скара или в отделен тиган. Разрежете хлебчетата наполовина и леко запечете във фурната или на тиган.

Пригответе хот-дога. Поставете наденицата в хлебчето и полейте обилно с чили. Гарнирайте по желание и сервирайте.

В мексикански стил 

Ако предишният сандвич се е появил на границата на САЩ и Мексико, то този хот-дог е изцяло в духа на родината на маите. Сервира се със сосове, характерни за Мексико. Това е умерено пикантното гуакамоле или непредсказуемата салса. Гарнирайте с царевичен чипс или препечена царевица.

Продукти: За хот-дог: 4 пилешки или пуешки кремвирши, 4 хлебчета за хот-дог, 1 супена лъжица настърган кашкавал.

За гуакамоле: авокадо, 1/2 глава чарвен лук, 1 суп.лъж.. растително масло, 1/2 лайм, сол и черен пипер на вкус.

За салса: 3 домата, 2 скилидки чесън , 1 люта чушка, 1 глава червен лук, 1 вр. кориандър, сол на вкус.

Приготвяне: За гуакамолето обелете авокадото, отстранете костилката, прехвърлете в купа и намачкайте с вилица. Можете да регулирате степента на еднородност по ваш вкус. Поръсете пюрето със сока от половин лайм, за да не потъмнее. Добавете олио и подправки. Лукът се нарязва на ситно и се добавя към авокадото. Разбъркайте добре.

За салсата загрейте маслото в голям тиган. Добавете чесъна, смачкан с широката страна на ножа, едро нарязаните домати и лютата чушка. Пържете 10 минути. Прехвърлете в блендер, добавете кориандъра и солта и пасирайте, така че да се усещат парченца от продуктите.

Запържете колбасите на скара или на тиган, разрежете хлебчетата по дължина и ги запечете отвътре.

Пригответе хот-дог. Поставете кремвирша в хлебчето, подправете с гуакамоле и салса и поръсете отгоре с настърган кашкавал.

Датски хот-дог 

Скандинавската страна също има рецепта за вкусен сандвич с наденица. Тук хрупкавият лук и киселите краставици са задължителни. Местните обичат тази бърза закуска, заради лесното й приготвяне и оригиналния вкус. Освен това сандвичът е лесно да го вземете със себе си или да ядете в движение.

Продукти: 4 колбаса, 4 хлебчета, 1 глава лук, 2 суп. лъж. брашно, 2-3 мариновани краставици, 2 суп. лъж. кетчуп, 2 суп.лъж. горчица, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете лука на четвъртинки. Подправете със сол и черен пипер, оваляйте в брашно и задушете в много олио. След като покафенее, извадете задушения лук върху домакинска хартия, за да отстраните излишната мазнина. Запържете колбасите и нарежете краставиците.

За соса смесете кетчупа с не много пикантна горчица.

Пригответе хот-дога. Разрежете хлебчетата, намажете ги със сос, добавете колбасите и поръсете с хрупкав лук и нарязаните краставици.

Вегетариански  

Тези, които не ядат месо, не трябва да се отказват от популярните заведения за бързо хранене. В крайна сметка растителните алтернативи на месните продукти отдавна са измислени. Намирането им няма да бъде трудно. Например колбасите могат да бъдат заменени с моркови. Просто изберете зеленчуци с по-малък размер. Освен това ще трябва да отделите малко повече време за приготвяне на ястието.

Продукти: 4 моркова, 4 хлебчета, 2 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. Мед, 1/2 ч. лъж. червен пипер, 1/2 ч.лъж. Горчица, 1/4 ч. лъж. сушен чесън, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Обелете морковите и ги сложете в тенджера с вода. Оставете да заври и варете около 10 минути. Зеленчуците трябва да омекнат, но да не се разваряват. За марината смесете соев сос, мед, горчица, чесън и подправки. Разбийте до еднородност.

Извадете морковите и оставете леко да се охладят. С вилица или нож набодете на няколко места. Прехвърлете в кутия или плик, залейте с марината и оставете за поне 2 часа, или по-добре, за една нощ. Маринованите моркови се запържват на скара или на тиган.

Пригответе хот-дога. Разрежете хлебчетата, изпечете ги отвътре и сложете морковите. Сервирайте с кетчуп и горчица, прибавете любими зеленчуци, домашна салса или гуакамоле.

Ето как една проста комбинация от хлебче и колбас се превърна в световен хит. И възрастни, и деца с удоволствие похапват хот-дог.