Производители на домашно вино и ракия се интересуват какъв е рандеманът на някои плодове, които използват за домашните си напитки.
Отговаряме:
*Рандеманът на ябълките е 55% - те съдържат около 7% захари и имат киселинност 8 грама на литър.
* Крушите имат рандеман 60% - съдържат 11% захари и 5 г/л киселини.
* Боровинките са с 65% рандеман – 7% захари и 20 г/л киселинност.
* При вишните рандеманът е 65% - 8% захари и 13 г/л киселини.
* Касисът е със 70% рандеман – 9% захари и 18 г/л киселини.
* При малините рандеманът е 60% - 7% захари и 12 г/л киселини.
* Сливите имат 55% рандеман – 9% захари и 10 г/л киселини.
* Черешите – 50% рандеман, 9% захари и 8 г/л киселини.
* Ягодите – 65% рандеман, 6% захари и 10 г/л киселини.
Данните са ценни за домашните производители на вино и ракия, да ги имат предвид, когато прибавят захар.
Коментари