Производители на домашно вино и ракия се интересуват какъв е рандеманът на някои плодове, които използват за домашните си напитки.

Отговаряме:

*Рандеманът на ябълките е 55% - те съдържат около 7% захари и имат киселинност 8 грама на литър.

* Крушите имат рандеман 60% - съдържат 11% захари и 5 г/л киселини.

* Боровинките са с 65% рандеман – 7% захари и 20 г/л киселинност.

* При вишните рандеманът е 65% - 8% захари и 13 г/л киселини.

* Касисът е със 70% рандеман – 9% захари и 18 г/л киселини.

* При малините рандеманът е 60% - 7% захари и 12 г/л киселини.

* Сливите имат 55% рандеман – 9% захари и 10 г/л киселини.

* Черешите – 50% рандеман, 9% захари и 8 г/л киселини.

* Ягодите – 65% рандеман, 6% захари и 10 г/л киселини.

Данните са ценни за домашните производители на вино и ракия, да ги имат предвид, когато прибавят захар.

Боровинките имат сравнително висока киселинност
Боровинките имат сравнително висока киселинност