Това показват тестовете в 23 ферми в Бразилия

Бразилската агротехническа компания Tarvos разработи интелигентни станции за наблюдение на заразяване с гъсеници в култури като соя, царевица и памук.

Първото търговско изпитание на системата Tarvos LD се проведе на 50 000 хектара соя и памук в 23 ферми в щатите Мато Гросо и Баия в Бразилия.

20% по-малко средства за защита на културите

„Нашата система помага на производителите да намерят най-добрия прозорец за приложение и по този начин да подобрят ефективността“, казва Андрей Греспан, съосновател на Tarvos.

Според него резултатите показват икономия от поне 20% при използване на пестициди срещу гъсеници (Spodoptera frugiperda) в културите. Tarvos планира да обхване 200 000 хектара през сезон 2021/2022.

ИИ брои и класифицира насекоми

Системата за наблюдение Tarvos LD е оборудвана с камери, които наблюдават заразяването с молци (възрастен етап на гъсеницата) 24 часа на ден.

Самата станция обработва изображенията от камерата с помощта на софтуера Tarvos View, който използва изкуствен интелект за преброяване и класифициране на насекоми. Резултатите се изпращат през сателит до уеб платформа всяка сутрин. Мрежа от спътници прави данните достъпни в цяла Латинска Америка. Земеделските производители могат да стигнат до тях чрез мобилен телефон или таблет. Според Tarvos са необходими до 70% по-малко посещения на терен.

Технологията е в състояние да наблюдава гъсеници като Spodoptera, която е отговорна за загуби от 4 милиарда щатски долара в царевицата в Бразилия годишно. Helicoverpa armigera (памукова нощенка) и Chrysodeixis includens също могат да бъдат наблюдавани. Тези видове причиняват годишни загуби от 5 милиарда щатски долара в културите по целия свят.

Интегрирано управление на вредители

Tarvos заявява, че мониторингът е един от най-важните стълбове на интегрираното управление на вредителите (IPM), тъй като познаването на нивата на заразяване определя как успешно могат да бъдат защитени културите.

„Прилагането на пестициди в точното време дава на земеделските производители по-голям избор при продуктите, повишава ефективността на контрола и намалява разходите. Следователно IPM изисква точно и бързо определяне на популациите на вредители на полето“, заключва Греспан.