Какви видове ми трябват за зимата, интересува се Светла Попова от Петрич
На първо място са концентрираните фуражи. Започваме със зърнено-житните.
Царевицата
е един от най-разпространените фуражи и е предпочитана от домашните животни и птици. Съдържа средно около 10% суров протеин, а в някои сортове – и до 14%, 65–70% скорбяла, 2–4% захари, 4–5% мазнини. При хранене на зайчетата до двумесечна възраст тя трябва да бъде едро смляна, защото брашнестият й вид, най-просто казано, образува каша, която запушва червата.
Зайцевъдите предпочитат да използват едро смляната царевица заедно с кочаните, които съдържат голямо количество целулоза. По хранителна стойност тя е близка до ливадното сено. В дневната дажба царевицата участва до 10–12%. По-висок процент не се препоръчва, тъй като храносмилателната система на зайците не произвежда в достатъчно количество амилаза – ензима, който разгражда скорбялата.
Овесът
съдържа 10–11% суров протеин, а олющеният – до 15–16%. Едрозърнестият овес съдържа повече от необходимите белтъчини, което го прави много полезен за подрастващи зайчета. Дажба, съставена от 60% овес и 40% доброкачествено люцерново сено, осигурява почти всички хранителни вещества.
Ечемикът
съдържа 9–10% суров протеин, 65–70% въглехидрати и 2–3% мазнини. В целодневните комбинирани фуражи участва до 20%, а в концентрираните – до 40–50%.
Пшеницата
в зависимост от сорта съдържа 10–15% суров протеин средно и около 65% въглехидрати. В комбинираните фуражи участва до 15%, а в концентрираните смески – до 25%.
Пшеничените трици
съдържат 13–15% суров протеин. Богати са на витамини от група В.
Имайте предвид, че житните зърнени са бедни на калций.

Коментари