15 минути - и сте готови!

С началото на учебната година времето се „забързва“. За половин час трябва да приготвите детето за училище (или детска градина), себе си – за работа, а на всичкото отгоре и да „спретнете“ закуска! Мисията е възможна! Подбрахме няколко идеи за закуска, които можете да ядете у дома, или можете да поставите в кутията за обяд на детето си.

1. Американски палачинки 

Тези „задгранични“ палачинки се приготвят много по-бързо от традиционните и най-важното е, че можете да приготвяте наведнъж (в зависимост от диаметъра) от 3 до 5 „торти“.

Продукти: 200 г брашно, 2 суп.лъж. захар, 1,5 ч.лъж. сода за хляб, ? ч.лъж. лимонена киселина, ? ч.лъж. сол, 1 яйце, 200 мл. прясно мляко, 3 суп.лъж. зехтин.

Приготвяне: Първо смесете отделно сухите съставки. Достатъчно е старателно да ги разбъркате. Не гасете содата с оцет! Добавете яйцето и разбийте с миксер или телена бъркалка. Прибавете и прясното мляко (за предпочитане топло), разбъркайте отново и накрая сипете зехтина. Разбъркваме още 2 минути. Готово! Ако искате, можете да добавите хранителен оцветител - децата ще се радват на цветни палачинки.

Печете в сух, добре загрят тиган. Тестото трябва да е гъсто и да капе „лениво“ от лъжицата. Готовността се проверява просто: веднага щом започнат да се появяват мехурчета, е време да се обърне.

Сервирайте със сладко, пудра захар, конфитюр или фъстъчено масло.

2. Омлет с тайна 

Универсална рецепта за бърза и вкусна закуска, и то не само за ученик. Безкрайните вариации на пълнежа превръщат омлета в бъркани яйца, фритата и множество други ястия. И най-важното – там можете да поставите всичко от хладилника, включително зелен фасул, варени картофи и макарони или сирене.

Продукти: 2-3 яйца, 30-50 мл прясно мляко, настъргано твърдо сирене, домати, пилешки гърди или шунка/бекон, масло или растителна мазнина, сол, черен пипер и други подправки на вкус.

Приготвяне: Нарежете доматите на малки кубчета, пилешките гърди, бекона или шунката - на ивици или малки парченца, както ви е най-удобно. Разтопете малко масло в тиган и запържете в него домати и месо. През това време разбийте яйцата, като постепенно се добавя млякото (ако замените млякото със сметана, ще получите френски омлет).

От тук нататък има два начина за приготвяне на омлета. Единият - просто изсипете яйчената смес в тигана с колбаса, поръсете със сирене и покрийте. Пържете 5 минути и сте готови. Или можете да извадите пълнежа, да запържите разбитите яйца от едната страна, да обърнете, да сложите пълнежа върху едната половина, да поръсите със сирене и да затворите с другата половина. По-сложно е, но и по-представително. Начинът на приготвяне по никакъв начин няма да повлияе на вкуса. Можете да подправите с риган, босилек или червен пипер на вкус.

Между другото, ако решите да промените вида на сиренето, можете напълно да промените и вкуса на ястието. То може да стане отлично допълнение за топли сандвичи. Всичко, което трябва да направите, е да препечете филийките и да сложите омлета между тях.

3. Овесени ядки с шоколад и плодове 

Закуската на детето трябва да бъде не само здравословна, но и наистина вкусна.

Съставки: 5 супени лъжици овесени ядки, 250 мл прясно мляко, 10 грама шоколад или 1 ч.лъж. какао на прах, 1 банан, счукани ядки за поръсване.

Приготвяне: Изсипете мляко в тенджера и оставете да заври. Прибавете овесените ядки и гответе според инструкциите на опаковката, средно отнема 7-10 минути. Смачкайте банана с вилица до пюре и в края на варенето на овесената каша, го прибавете. Добавете и какаото или настъргания шоколад. Оставете на огъня още 1,5-2 минути и свалете от котлона.

Поръсете отгоре с горски плодове, ядки или семена - каквото предпочитате.

4. Топли сандвичи 

Чудесен вариант за закуска за училище. По-добре е да използвате препечен хляб и да го нарежете предварително на триъгълници.

Съставки: препечен хляб, сирене/кашкавал, нарязано пилешко или свинско филе, кисели или мариновани краставички, домати

Най-вкусният, лесен и бърз за приготвяне топъл сандвич от нашето детство е филия хляб покрита с резен кашкавал - и всичко това се поставя в микровълновата фурна за минута.

Днес ви предлагаме идеи как да допълните и разнообразите сандвича. Между хляба и кашкавала можете да поставите кремвирш (да, много вреден, но и много харесван от децата и възрастните), добавете филе, бекон, салам или каквото още имате в хладилника, резенчета домати, кисели краставички.

За да избегнете „накисването“ на хляба, първо го запечете в тостер или на сух тиган. А за тези, които предпочитат здравословното хранене, можете да им предложите сандвичи, намазани с извара или паста от авокадо.

5. Дюнер с пиле и зеленчуци 

Какво друго можете да приготвите на детето си за закуска? Разбира се, да отговаря на критерия за бърза храна! Арабска питка с пълнеж от месо и сирене, или по-просто казано дюнер. Децата ще изядат дори и зеленчуците в него, без мрънкане и уговорки. Не след дълго дюнерите в заведенията за бързо хранене престават да носят радост – домашното винаги е по-вкусно. Тайната е в соса.

Съставки: пилешки гърди, варени или запечени на скара (можете да ги приготвите от вечерта), нарязано твърдо сирене или кашкавал, листа зелена салата, домати, мариновани и пресни краставици

За соса: майонеза или кисело мляко, чесън, подправки на вкус

Дори възрастните няма да откажат такава закуска. Като основна съставка можете да използвате пилешки гърди, които са ви останали от вечерята, шунка, останалата изпечена пържола и др. Все пак най-вкусно се получава с пилешки гърди, запечени на скара.

Измийте листата зелена салата и ги подсушете. Измийте зеленчуците и ги нарежете на дребно на произволни парчета. Сиренето е най-добре да се нареже на филийки.

Смесете майонеза или киселото мляко със смачкания чесън и ароматни подправки на вкус.

Лаваша или арабската питка намажете със сос и покрийте с пълнежа. Завийте на руло - първо, прегънете веднъж по дългата страна, след това завийте късите краища и продължете да навивате на руло. За да не ви се развива дюнера, фиксирайте долния край с фолио или хартия.

6. Шоколадово смути 

Дори и най-капризният младеж няма да откаже такава закуска. Освен това може да го изпиете у дома или да го вземете със себе си, ако имате буркан за смути или обикновена термочаша за кафе.

Съставки: 1 чаена чаша прясно мляко, 2 кафеени чаши пресни или замразени малини, 1 средно голям узрял банан, 4 супени лъжици захар, ? каф.ч. шоколад, 2 каф.ч. натрошен лед.

Сипете всички продукти в купата на блендера и за броени минути те се превръщат в прекрасно и здравословно смути. Малините могат лесно да бъдат заменени с ягоди или череши, с банан или ябълка, или да се направи микс от плодове. И освен шоколад, можете да добавите ядки, мед, кокосови стърготини или ленени семена.

Можете да експериментирате и с вкуса на млякото – вместо краве мляко, можете да опитате овче, козе или все по-популярните напоследък бадемово или кокосово.

Дори първокласник може да си приготви такава здравословна и бърза закуска след няколко кулинарни майсторски класа с готвача в лицето на родителя.