Наслаждавайте им се в горещините или ги споделяйте с приятели

* Леден чай с краставица 

Харесвате ли неочаквани комбинации? Опитайте тази освежаваща лятна напитка с резенчета пресни зеленчуци, ароматна мента и мед.

Продукти: 1 средно голяма свежа краставица, 1 връзка прясна мента, 1,550 л вода, 4 пакетчета зелен чай, 85 г мед, 2-3 шепи лед на кубчета.

Приготвяне: Нарежете краставицата на тънки филийки. Отделете 4 клонки от ментата, а на останалите отделете листата. Поставете 500 мл вода на котлона и изчакайте да заври. Пуснете в горещата вода пакетчетата зелен чай, половината от краставицата и накъсаните листа мента. Покрийте с капак и оставете за 15-ина минути да се задуши. Разтворете меда в 50 мл гореща вода.

Напълнете каната с лед и добавете другата половина от краставицата и клонките мента. Прецедете чая и го сипете в каната, добавете меда и 1 литър студена вода. Разбъркайте добре.

* Виетнамски студен чай 

Популярна освежаваща напитка с ароматни нотки на мед и лайм. Какво друго ви трябва в жегата?

Продукти: 2 пакетчета зелен чай, 1 чаена чаша вода, 3-4 чаени лъжици мед, 4-5 ч. лъж. сок от лайм, лед.

Приготвяне: Залейте торбичките чай с гореща вода. Оставете за 3-5 минути или до желаната от вас наситеност на чая. Извадете пакетчетата и добавете меда. Разбъркайте. Оставете за още 10 минути. Прибавете сока от лайм и отново разбъркайте. Напълнете чашите с лед и добавете чая.

* С манго 
Освежаваща напитка с деликатен аромат на екзотични плодове. Чудесно питие за жегата.

Продукти: 1-2 плода манго, 500 мл вода, 3 пакетчета черен чай, 3 супени лъжици лимонов сок, лед. По желание можете да добавите 1 суп. лъж. мед или захар.

Приготвяне: Обелете мангото и пюрирайте с пасатор. Залейте чая с гореща вода и оставете за 5 минути. Извадете пакетчетата чай и добавете пюрето от манго. Разбъркайте. Приберете в хладилник за около 30 минути, за да се охлади.

Прецедете напитката си. Добавете лимонов сок и по желание мед или захар. Сипете чая в чаши с лед.

* С праскови 

В горещ летен ден тази напитка ще бъде истинско спасение. Сладко, ароматно и вкусно - определено ще ви хареса.

Продукти: 2-3 праскови, 7 чаена чаша вода, 1 ч. чаша захар, 3 пак. черен чай. Може да добавите лед и мента на вкус.

Приготвяне: Нарежете прасковите на филийки. Сложете ги в тенджера, добавете чаша вода и захар. Оставете да заври на силен котлон. Намалете до среден огъня и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, около 5 минути, докато захарта се разтвори. Използвайте лъжица, за да смачкате парчетата плодове. Свалете сиропа от котлона и оставете да престои 30 минути. Прецедете течността, а плодовете прекарайте през сито.

Кипнете останалата вода и охладете за 5 минути. Добавете пакетчетата чай и оставете да престоят 5-6 минути.

Извадете чая, налейте прасковения сироп и охладете.

Поставете чая в хладилника, за да се доохлади. По желание, преди сервиране, добавете лед, мента и резенчета праскова към напитката.

* С френско грозде 

Освежаваща напитка с аромат на мед и летни плодове.

Продукти: 8 чаени чаши + 4 суп. лъж. вода, 2 пакетчета чай, 1 ч. чаша червено френско грозде, ? ч. чаша мед, лед.

Приготвяне: Сипете 8 чаши вода в тенджера и оставете да заври. Свалете от котлона, добавете пакетчетата чай и оставете да престои около 5 минути. Извадете чая и охладете до стайна температура. Прехвърлете течността в кана и охладете в хладилника.

Сипете оронените плодове френско грозде в купа и добавете 2 супени лъжици вода. Смачкайте и оставете за 10 минути. Претрийте плодовете през сито, като си помагате с лъжица, за да извлечете максимално сок.

Смесете меда с 2 супени лъжици топла вода. Добавете плодовия сок и меда към чая и разбъркайте. Изсипете напитката в чаши с лед.

* ягоди 
Освежаваща напитка с ягодов сироп е това, от което се нуждаете в горещ летен ден. Стига за цялата компания!

Продукти: 1500 мл вода, 10-12 пакетчета черен чай, 450 г + за сервиране ягоди, 200 г захар, лед и прясна мента на вкус.

Приготвяне: Сварете в тенджера 700 мл вода. Свалете от котлона, поставете торбичките с чай и оставете да престои 5 минути. Извадете пакетчетата и сипете чая в кана. Добавете още 450 мл студена вода. Приберете в хладилник за 1-2 часа.

Ягодите се нарязват на филийки и се смачкват в тенджера. Сипете останалите 350 мл вода. Поставете на котлона и като разбърквате от време на време, изчакайте да заври. Намалете температурата, така че течността да къкри. Варете 15 минути, като разбърквате от време на време. Прецедете ягодовия сок през сито. Претрийте плодовете с лъжица, за да изцедите максимално. Пюрето вече не ви трябва.
Върнете сока обратно в тенджерата и добавете захар. Загрейте отново докато захарта се разтвори. Намалете огъня и оставете сиропа да къкри за около 5 минути. Разбърквайте от време на време и отстранявайте пяната от повърхността.

Оставете сиропа да се охлади за няколко минути и го изсипете в охладения чай. Приберете в хладилник за още 30-60 минути.
Опитайте готовия чай. Ако е прекалено силен, добавете малко вода. Сервирайте с лед, парчета пресни плодове и стръкове мента.

* С малини 
Вкусна, плодова, красива и освежаваща - тази напитка е създадена за топлите летни вечери.

Продукти: 4 литра вода, 300 г захар, 350 г малини, 10-12 пак. черен чай, 60 мл лимонов сок.

Приготвяне: Налейте водата в голяма тенджера. Добавете захарта и малините и разбъркайте. Изчакайте да заври, намалете котлона и оставете да къкри, докато захарта се разтвори напълно. Свалете от котлона, добавете пакетчетата чай и лимоновия сок. Оставете под капак за 10-15 минути. Извадете торбичките и оставете чая за още 1 час при стайна температура. Прецедете напитката през сито, а плодовете смачкайте с лъжица, за да извлечете възможно най -много течност.
Поставете чая в хладилника да се охлади.

* портокал и канела 

Зашеметяваща комбинация от освежаващи цитруси и подправки. Напитката трябва да престои няколко часа. Най-добре я пригответе от вечерта, за да можете да й се насладите на следващия ден.

Продукти: 1 портокал, 1500 мл вода, 5 пак. черен чай, 2 пръчки канела, 4 зърна карамфил, сироп от агаве, захар, кленов сироп или друг подсладител на вкус.

Приготвяне: Изрежете кората на портокала, без да засягате белия слой отдолу. (Най-удобно е това да стане с белачка за зеленчуци). Сипете студената вода в кана. Добавете пакетчетата чай, канела, карамфил и портокаловата кора. Ако планирате да сервирате готовата напитка с лед, поставете повече торбички чай, тъй като ледът отслабва силата на чая. Оставете за 1 час при стайна температура, след което поставете в хладилника за 8-12 часа. Прецедете. Добавете портокалов сок и подсладител.