Мониторинг се прави най-успешно с дронове

Заради меката зима марокански скакалци са се излюпили по-рано от нормалното и икономически опасен каламитет е възможен, предупреждават специалисти. Южната част на България е заплашена от всеядното нашествие.

Към това се прибавят и някои информации и прогнози, че към местната популация може да се присъединят и пълчища, които мигрират на север от Африка.

Една от върховите години на „възхода“ на тази напаст бе 2014-а. Големи огнища бяха регистирани в Родопите, в землищата на община Черноочене, Хасково, Маджарово, Кърджали, в Благоевградско и др.
И през 2020, макар и много по-малки мащаби, е имало рисково намножаване на неприятеля в някои южни райони. Тази година, поради топлата зима, е възможно да станем свидетели на голямо нашествие, което е сериозна заплаха за селското стопанство и природата в засегнатите места.

Редовен мониторинг препоръчват експертите по борба с тази напаст. Днес това става най-успешно с дронове, които имат модерно електронно оборудване и фиксират всеки опасен рояк. Особено това се отнася за отдалечени, труднодостъпни райони, където операциите за наблюдение или контрол са по-трудни. Специалистите уточняват, че е нужна техническа експертиза и електронно оборудване за контрол в рамките на международните мониторингови мрежи за превантивни действия върху популациите и миграциите на скакалците.