Използва се дървото трепетлика

В Полша все още има хора, които могат да редят едновремешните традиционни покривни покрития, направени от дъскички от трепетлика - не от дървени дъски (ще уточним по-нататък в текста). Плоскостите могат да се поставят на всякакъв вид покрив, дори и на много сложен.
Този дизайн ни връща към естественото, към селското, към близостта с природата и с бита на славяните. Но освен, че покривът ще изглежда много добре на къща, пристройка или кошара, има и повече плюсове като:

- топлоустойчивост;

- много е тих (не като ламаринени плочи на покрива по време на дъжд);

- издръжлив е - около 25-30 години без никакъв ремонт.
Той обаче има един недостатък. Както всяко дърво не е огнеупорен.

Какво представлява материалът  От едната страна се огъва

От едната страна се огъва

Дървените „тикли“ не са точно дъски, уточнява авторът. Той ги определя по-скоро като стърготини или чипс. Направени са от дървото трепетлика, което вирее в цяла Западна и Северна Европа, среща се и в България. Един „чипс“ е с дължина около 40 см и дебелина 0,8-1 см. Той е много еластичен от едната страна (както показва снимката). Така че може да се огъне повече от 45 градуса, което позволява да се покрият наистина сложни покриви.

Дървесината от трепетлика също е резистентна на паразити. Буболечките не харесват тази дървесина толкова, колкото другите дървета.

Стъпка 1: Подготовка на покрива  От другата страна не се огъва

От другата страна не се огъва

Покривът трябва да бъде покрит с дървени дъски (като на снимката) или просто покрит с кръпки и плотове (ширина 30-35 см).
По краищата трябва да се поставят дъски, които ще бъдат краят и място, върху което ще заковем дъскичките.

Стъпка 2: Специални пирони 

Дървените дъски не могат да бъдат прикрепени към покрива с какви да е пирони. Твърде дебелият ще счупи дървесния чипс, твърде късият няма да го задържи здраво и ще падне след ветровит ден.
Пироните трябва да са дълги и тънки.

Стъпка 3: Първи ред  Те трябва да са тънки и дълги

Те трябва да са тънки и дълги
На първия ред се редуват няколко пъти хоризонтални със вертикални слоеве
На първия ред се редуват няколко пъти хоризонтални със вертикални слоеве

Първият слой поставяме по линията, която маркира долната страна на бъдещия покрив – опънат конец я показва.

Слоят е от вертикални дъскички, но вторият е от хоризонтални, след това отново вертикален и отново хоризонтален. 3 хоризонтални и 3 вертикални слоя (прави се и до 8 слоя). Това е така, защото покривът трябва да придобие дебелината (от 5-8 см).

По-късно чипсовете ще бъдат поставени само вертикално до края на покрива. Само на върха за пореден път хоризонтално.

Стъпка 4: Слоеве, слоеве, слоеве 

Сега е време за останалата част от покрива. Слой след слой са прикрепени с гвоздеи към покрива. Един ред отляво надясно, след това другият отдясно наляво. До върха. В горната част има 8-10 слоя чипсове, поставени хоризонтално.

Работата изглежда лесна, но е трудна. Пироните са тънки, така че е лесно да ги огънете. Освен това отнема много време.

Стъпка 5: Краят 

Покривът след известно време (1 или 2 месеца - в зависимост от това колко е слънчевата светлина) ще промени цвета си от жълт до тъмносив. Тогава покривът трябва да издържи много, много години.