Фонд "Земеделие предлага субсидията по Програмата за развитие на селските райони да стане 25 вместо 50%

Днес наредихме превод на 24,3 млн. лв. за 6000 животновъди - овцевъди и козевъди. Това съобщи директорът на фонд "Земеделие" Васил Грудев на церемонията по награждаването на "Агробизнесмен на годината", организиран от в. "Български фермер". Парите ще бъдат по банкови сметки на фермерите утре. Грудев припомни, че вече са платени и 73 млн. лв. извънредна помощ за 33 000 стопани. По схемите на директните плащания тази година има допълнително и 140 млн. лв.

Шефът на фонд "Земеделие" представи пред земеделците и предложение за намаляване на субсидията по проектите през следващия програмен период, за да могат да бъдат финансирани повече реални проекти. Сега субсидията по повечето мерки на Програмата за развитие на селските райони е 50%, а идеята е да стане 25 на сто и още толкова да е кредитиране от фонд "Земеделие".

Това е въпрос на дискусия, не е решено, без подкрепа на бранша няма да го осъществим, уточни Грудев. В момента над половината от подадените проекти не се осъществявали, защото банките не финансирали проекти, които са направени само заради субсидията.