Лозовите растения се развиват и дават плодове най-добре на почва, богата на хранителни вещества.

Но с времето съдържанието на полезни микроелементи в нея намалява постоянно и без подхранване тя бързо се изчерпва, особено при трайните насаждения.

При тези условия добивът на грозде се влошава значително, храстите растат слабо, по-често страдат от суша и студ.

При лозите необходимостта от различни хранителни вещества варира в зависимост от фазата.

Ако искате да успеете в лозарството, определено трябва да разберете как тези или тези микроелементи оказват влияние върху гроздето, кога са особено необходими за растенията и как те трябва да бъдат внесени в почвата.

Кои хранителни вещества са необходими за гроздето

И кои от тях дават сила за презимуване на лозите:

Азот - Елементът е отговорен за растежа на зелената маса (листа и издънки), така че по-голямата част от азотните торове се внасят през пролетта, в самото начало на сезона.

През лятото гладът към азот намалява, а от август азотните торове стават вредни за лозите и асмите, тъй като растящата зелена маса предотвратява узряването на дървесината. Внасят се или урея, или амониев нитрат.

Фосфор - Най-необходим е за лозите в началото на цъфтежа. Благодарение на торенето с него /най-често във вид на суперфосфат/ се развиват по-добре съцветията на лозите.

Калий - С наближавнето на есента и преди зимата е много полезно да нахраните лозето с калиев хлорид, тъй като ускорява узряването на лозята и плодовете и също така подготвя растенията добре за зимата.

Мед - Подпомага повишената устойчивост на измръзване и суша на издънките, увеличава растежа им.

Бор - Внасянето на борна киселина в почвата помага да се увеличи съдържанието на захар в гроздето и да се ускори узряването.

Цинк - Благодарение на този микроелемент, добивът на грозде се увеличава значително.

За продукцията от грозде също са много полезни калций, магнезий, сяра и желязо, но обикновено тези елементи се съхраняват в достатъчно количество в почвата и понякога се проявява дефицит към тях.

Но само минералните торове няма да бъдат достатъчни. В допълнение идва и оборският тор, ако има от него, който се доставя на лозето с азот, фосфор, калий и други полезни вещества.

Често вместо тор може да се използва компост, като ефективен и достъпен състав за всеки градинар.

За компостиране са подходящи хранителни отпадъци, върхове, косене на трева, дървени стърготини, птичи тор и животински тор, дървена пепел, натрошени клони и други органични отпадъци. Готовият компост е богат на полезни вещества, не по-малко от оборския тор.

Птичият тор съдържа най-важните за гроздето елементи в добре смилаема форма. За една седмица и половина преди употреба да се разреждат с вода в съотношение 1:4, а преди внасяне в земята трябва да се разрежда с вода 1:10. На една главина да се използва половин литър разтвор.

Вместо калиев хлорид може да се използва пепел. Тя ще осигури на не само калий, но и фосфор. Най-полезна е пепелта от слънчогледови люспи.