За какво да внимаваме, когато купуваме за градината

Гергана Младенова

Първите хризантемки, които могат да се срещнат почти целогодишно в магазините, са дейзитата.

Цената им варира според размера на растението, но най-често е около 6-8 лв.

В една саксийка има три цъфнали и усмихнати, различни по цвят коренчета. Трябва, обаче да се има в предвид, че точно тези хризантемки рядко оцеляват през зимата у нас.

Към средата на август пазара превземат български, гръцки и внесени от Холандия.

Когато купувате хризантеми, се поинтересувайте за произхода им, защото няма почти никаква разлика във външния им вид. Но българскта хризантема не е тъпкана с торове, отглеждана е навън и е приспособена към нашите условия.

Изберете си растение със свежи листа, наситено зелени и твърди - такива, които при пречупване издават звук. Ако имате възможност да погледнете кореновата система, обърнете внимание на цвета й. Най-малкото през дренажните отвори на саксията трябва да се подава плетеница от корени. Не е задължително да са бели, но да са здрави.

Съотношението на цветове и пъпки също не бива да остава на заден план. Колкото повече пъпки има, толкова по- дълго ще цъфти.

Обичат слънце, вода и храна

Засенчените хризантеми удължават междувъзлията си в търсене на светлина и не се разклоняват добре. Общият им вид е слаб, а и има вероятност да полегнат и да се пречупят при силен вятър.

В началото на развитието през пролетта е препоръчително да се внесе азотен тор. Той ще подпомогне развитието на листната маса и разклоняването. Подхранването с азот се прави два-три пъти през две-три седмици, след което дозата на азота се намалява и се добавят фосфор и калии.

Подходящи са комбинираните торове, които освен макроелементите NPK съдържат и някои микроелементи.

Внасянето на торовете с поливната вода ускорява усвояването на хранителните елементи.

В диетата на хризантемата е добре да се включи и желязо, а защо не и освежителни листни подхранвания.

Почвата около растението трябва да се поддържа влажна постоянно, но подгизване не е желателно. Системно преполивани растения първо пожълтяват, корените се задушават, листната маса увяхва и придобива сивкав отенък. В градината рядко има преполиване, но с хризантеми в саксия да се внимава.

Ако са разцъфтели, да не се пресаждат

Почвата трябва да е добре дренирана, но и да задържа влага

Пресаждането на хризантеми в този период може да доведе до преполиване, след това и загниване (особено в областта на кореновата шийка) и накрая загиване на растението.

Пресаждане е най-подходящо да се извърши напролет, когато цветето само се събуди от затоплянето на първите пролетни лъчи и развие нови леторасти с височина около 5-7 см.

Почвата, в която ще се настани растението, трябва да е богата на хранителни вещества, да задържа добре влагата, но в същото време да е добре дренирана.

Ямката се изкопава поне двойно по-голяма от саксията, в която е хризантемата. Корените не се подрязват и се внимава да не се наранят.

Цялата буца от корени и почва се оглежда добре. Наличието на млади бели коренчета е добър знак. Засажда се по стандартната процедура, след него задължително се полива.

Хубаво е при пресаждането или няколко дни след това да се пензират връхчетата. Това провокира разклоняване. Извършва се веднъж или два пъти преди да започнат да се оформят цветните пъпки. Всяко връхче да се щипне, иначе клонката изпреварва останалите във височина и растението се обезформя.

Опасни неприятели

Следете за листни въшки, акари, трипси и голи охлюви

Димитровчетата не са имунизирани срещу нападения от болести и неприятели. Най-честите повреди са по листната маса или стъблата и по-рядко по цветовете.

Често по цветните дръжки или от долната страна на листата се настаняват листни въшки - черни, кафяви или зелени. Те изсмукват соковете на растението, но не го убиват. Увредените участъци пожълтяват и дори се деформират.

Листните въшки са и преносител на вирусни заболявания. Борбата с тях може да с извърши с инсектициди или с натурални отвари.

Важно е да се извърши няколко пъти, защото някои от фазите на развитие на въшките не се влияят от препаратите.

По хризантемите се наблюдават нападения и от акари и трипси.

Ако има акари, се забелязват нежни паяжинки първо по долната страна на листата. Ако нападението е много силно, цялото растение се покрива с паяжина и добива кафеникав зърнест налеп.

Трипсите също се подвизават под листата. Тези малки гадинки са трудно забележими с просто око, но повредата от тях е много характерна.

По листата се образуват сиво-сребристи напетнявания с неправилна форма.

Борбата с тях се води с подходящи инсектициди и търпение, защото имат много поколения.

От ненасекомните неприятели опасни са нематодите, които нанасят щети по кореновата система или листната маса.

Едно наум трябва да имате и за голите охлюви. Нагризват листата, но обичат да си хапват и цветове.

Дори да не забележите охлюва, той е там и оставя след себе си характерната слузеста следа.

Болестите умеят да се крият

Болестите, които заразяват хризантемите са доматена бронзовост, брашнеста мана, септориоза, вертицилийно увяхване, кореново и стъблено гниене и други.

Често не обръщаме внимание на някое и друго петънце по листата, особено, ако е позиционирано в основата на огромна нацъфтяла красавица. Секторните увяхвания на няколко по-долни клонки отдаваме на пречупване без да се замисляме. А проблемът може да е по-голям.

При избора на цвете не гледайте само цветовете, а цялостното състояние на растението. Няма как да сбъркате брашнестата мана, но кореновото гниене може да се прояви по- късно, вертицилийното увяхване пък може да е скрито във вътрешността на храста.

По-интересните сортове са с едри цветове

Например хризантемите - паяци. Цветовата гама е умопомрачитeлно богата, а формата на цвета е много характерна.

Те стават високи и са много подходящи за рязан цвят и букети.

Chrysanthemum x morifolium 'St. Tropez' е много красив понпон с тъмно червена основа и жълто- бежови крайща на венчелистчетата. Височината, до която достига тази красавица надхвърля метър. Същите по форма и едрина хризантеми има и в снежно бяло, наситено бордо и искрящо жълто.

Градинските кълбовидни хризантеми се характеризират по-често с дребни, но многобройни цветчета във всички нюанси на розово, лилаво, червено, жълто, оранжево и т.н. Няма единствено синя хризантема. Ако видите такава, бъдете сигурни, че е боядисана.

Едроцветните са много подходящи за букети и издържат доста дълго време, потопени във вода.