Продукти: 3 кг зеле, 2 големи моркова, 2 суп. лъж. сол, 2 суп. лъж. захар, 1 литър вода.

Приготвяне: Приготвяме марината, като във врящата вода разтваряме солта. Дърпаме от котлона и оставяме да изстине.

Зелето се нарязва на тънки сламки, а морковите се настъргват на едро ренде.

Разбъркваме много добре и прехвърляме в 5-литров буркан. Необходимо е много добре да се уплътнят зеленчуците, за да се изкара максимално въздуха.

Залейте с охладената марината и оставете за две денонощия при стайна температура. През това време няколко пъти разбъркайте до дъното, за да може да излезнат отделилите се газове.

След два дни излейте марината и към нея добавете захарта (на 1 литър вода). Отново залейте зелето. След 10-12 часа приберете на студено.

Преди да сервирате подправете с кръгчета червен лук и растително масло. (ХФ)

Бързо кисело зеле без оцет