Лятото обичаме да почиваме под неговата сянка, пролетта се любуваме на красивите му цветове, а наесен с удоволствие прехвърляме в ръцете си неговите гладки плодове. Но даже не подозираме колко полезно е това дърво.

Кестенът е полезен за вените. От него се приготвят препарати, които повишават тонуса на съдовете и влияят за нормалната работа на много органи. 

Отвара и настойка от кората, цветовете, черупките и плодовете на конския кестен отдавна се използват за лечение на разширени вени, заболявания на черния дроб, стомашно-чревния тракт, женски болести, простуда, радикулити и болки в ставите.

Смляна кора от конски кестен се използва за облекчаване болките при мигрена. Подагра и радикулит се лекуват с вани с отвара от счукани плодове. От тях се вари и "кафе" за лечение на разстройства на стомаха.

И днес лекарите-ревматолози съветват пациентите си да носят със себе си кестени.
Лечебното действие на конския кестен се дължи на съдържащите се в него вещества - ескулин и есцин. Те повишават тонуса на съдовете, ускоряват кръвотока във вените, възпрепятстват образуването на тромби и забавят съсирването на кръвта.

Препарати, съдържащи екстракт от конски кестен се предлагат под формата на таблетки, капки и мазила.

В народната медицина

отвара от листа и плодове от кестен се препоръчват и за общо укрепване на организма: 5 г стрити кестени се заливат с 200 мл гореща вода в емайлиран съд и се варят на водна баня 30 мин. Прецежда се през 3 слоя марля и се добавя преварена вода до изходния обем. Пие се по 1 супена лъжица 1 път на ден.