Дъждовете измили нектара от акациите, пчелите гладни

Ниски добиви от мед очакват производители от Пловдивско. Стотици пчели са измрели от тежката зима и болести, а оцелелите са слаби.

"Първата главна паша от акация бе компреметирана заради сланата, която попари цветовете", коментира зам.-председателят на дружество "Акация 1899" Любомир Герев. Според него акациевият мед, който е предпочитан заради аромата и имуностимулиращото си действие, ще е в ограничени количества в региона. По тази причина най-вероятно ще поскъпне. Прогнозите са да скочи от 10 на 15 лв./кг.

Пчеларите се молят да няма повече дъждове, тъй като последните са измили нектара от растенията и за медоносните насекоми няма достатъчно храна. Валежите водят след себе си и друг проблем - след като не могат да излетят, пчелните семейства изпадат в роево състояние и започват да се размножават. После напускат кошера и изнасят със себе си хранителни запаси, като правят гнездо на ново място. Излетелият рояк не се връща повече.

"В края на юни е втората главна паша за пчелите. Тогава цъфтят слънчогледът, кориандърът, драката, магарешкият бодил. Ако има дъждове, ще е катастрофа. Няма да можем дори да си избием разходите", казват пчеларите.

Търговците вече са започнали да зареждат мед от Китай и Украйна, но специалистите са категорични, че тези продукти не притежават вкусовите качества и състава на родните.