Пето поредно предупреждение за наличие на пестицида хлорпирифос в лимоните обявиха експертите на Системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF) в Европейския съюз в рамките само на 6 седмици.

Заради болести по лимоните използването на хлорпирифос е сериозен проблем в южната ни съседка, където производителите и износителите не могат да постигнат качеството на продуктите си на нивото на европейското законодателство.

От Асоциацията на производителите на цитрусови плодове в Испания предупреждават, че това трябва да се вземе предвид от търговските вериги и потребителите в страната.

Пестицидът се използва в селското стопанство на много страни по света за борба с вредителите па растенията. За да се намали вероятността от отрицателното му въздействие върху човешкия организъм е необходимо

плодовете и зеленчуците да се мият много усърдно

Според анализ на американски учени, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences of USA, препаратът уврежда мозъка на децата още в майчината утроба.

През миналата година, само в рамките на последните два месеца в системата за известяване най-многобройни са били нотификациите, касаещи продуктите от Турция – 22 продукта за периода, следвани от Египет - 13 замърсени продукта, опасните продукти с произход Китай са 8, като 7 от тях в чай). Това става ясно от анализ на Центъра за оценка на риска, цитиран от Агрозона.