От Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тях се получава хармонично на аромат и вкус вино. Поседи ли в дъбова бъчва, а после - в бутилка - ще съзрява и старее.

От Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове може да се получи богато и комплексно червено вино. Но не може да се очаква нещо кой знае какво от него след около две-три години.

От Памид или Сензо става вино за бърза консумация - обикновенно трапезно вино. То е леко, свежо, със светло-червен до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус, нещо от рода на по-тънките вина.

Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка може да дадат много добри червени вина с високо качество.

Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия, Зарчин е по-добре да се комбинират с някои от останалите.

От Шардоне, Совиньон блан или комбинация може да произведете фино вино с отличен плодов или плодово-тревист вкус и аромат - т.е. добре балансирано бяло вино.

Мускат дава с по-тежък аромат и вкус, плътно, по-ароматно отколкото балансирано бяло вино.

Сортът е Мискет отонел е за добро вино, което може да старее.

Мискет - червен и Врачански, е за вина със специфичен характерен аромат и вкус на пролетни цветя - по-тънко и нежно, но идеално за бърза консумация.

Ризлинг или Юни блан са подходящи за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.

Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба дават бели вина с неутрален до плодов характер, но е по-добре да се комбинират с някои от другите сортове.

За едно по-уникално вино, с много характерен аромат и вкус на тамян, трябва да се използва сортът Тамянка. Атрактивно вино за бърза консумация.

Керацуда или други местни сортове е по-добре да се комбинират с други бели.

От директните сортове

Шасла, Отел, Липа и други директни сортове като Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и т.н. не притежават достатъчно захари и киселини, имат по-слаб рандеман, виното им по-трудно се бистри, нямат благороден характер, но от тях става домашно вино с вкус на ягода или горски плодове.

Няколко поуки

Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно.

Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва.

Не оставяйте бяло вино за отлежаване и стареене - неговата сила са свежестта и вкуса на прясното грозде.

Ако купувате грозде, да знаете, че понякога търговците смесват сортовете.