След 10-годишни проучвания, международна изследователска група разработи първия сорт слива, който е генетично устойчив към вируса на шарката (Plum Pox Virus - PPV), става ясно от публикация в научното издание HortScience. Това е най-вредоносното заболяване по сливите, не само в България, но и в света.

Вирусът заразява също праскови и кайсии и срещу него ефективни средства за растителна защита няма.

Генът, който кодира PPV протеина, e отделен от вируса и вмъкнат в ДНК-то на сливата. Трансгенетичните издънки, кодирани като С5, се поставят ин витро и след това се размножават чрез присаждане. Типът слива, избран за разработката е Prunus domestica, а новият PPV-устойчив сорт е наречен HoneySweet.

За да се провери устойчивостта на новия сорт на шарка, дърветата са били поставени в оранжерии и са изследвани в продължение на 5 години. Върху овошките са били присадени части от заразена растителна тъкан, като болестта не се е развила. Част от дърветата са били култивирани в Чехия, Полша, Румъния и Испания, за които страни заболяването от шарка е характерно.

Новият сорт е патентован в САЩ. Tой е одобрен от Агенцията за защита на околната среда и тази, отговаряща за храните и лекарствата, тъй като новите дървета се считат за безопасни за околната среда и здравето на потребителите.

Към момента HoneySweet все още не е допуснат за отглеждане в страните от ЕС и други области извън САЩ.

Напълно червени кайсии и нектарини скоро на пазара

Нов вид напълно червени кайсии се очаква да се появят скоро на плодовия пазар. Новите сортове Red Premium, разработени от испанска компания, базирана в Мурсия, е възможно да доведат до революция на пазара на костилкови плодове. Засега гамата нови кайсии включват пет вида - Cyrano, Cheyenne, Fuego, Totem и NB278-104, съобщава freshplaza.com

От компанията, разработила новите сортове, съобщават, че след няколко години на хибридизация и различни тестове, вече са получили 100% червени кайсии с изключителен външен вид и аромат.

Новата гама ще има и положителен икономически ефект за производители и търговци, тъй като е напълно непозната на пазара и ще се предлага на цени по-високи от тези на стандартните плодове.

Реколтата от новите сортове ще се разпредели в продължение на почти цялата кампания. Най-ранният - Totem, ще е готов от 15 и 20 май, следван от Fuego - от 10 юни, и 5 дни по-късно от Cheyenne. Плодовете от сорта Cyrano ще са готови между 15 и 20 юни. Прибирането на реколтата от последният сорт - HB278-104(все още няма търговско наименование), ще започва от края на юни.

Дебют ще направят и нови сортове изцяло виненочервени и изцяло жълти нектарини

Зрялата виненочервена нектарина има отличен сладък вкус с леко кисела нотка и компактна сърцевина. Интересът към сорта се засилва от 2-3 пъти по-силното антиоксидантно действие, в сравнение с обикновените нектарини. Жълтите нектарини пък са без пигмента антоцианин, придаващ лилав оттенък на някои плодове, цветя и листа. В допълнение на атрактивния външен вид, те са изключително ароматни и издръжливи на транспортиране.

Най-големият "дефект" и на двата типа нектарини е техният размер - значително по-малък от този на наличните премиум разновидности.

Създателите от италианския институт за изследвания в овощарството CRA-FRF посочват, че за да се наложат трайно на пазара, новите сортове ще трябва да имат поне три разновидности, гарантиращи застъпваща се беритба в продължение на поне 40-50 дни.