е категоричен председателят на Асоциацията на българските свиневъди д-р Добрин Папазов

Интервю на Таня Демирова

- Д-р Папазов, конкурентно ли е българското свиневъдство? Какви са причините едва 30 процента от свинското месо в магазините ни да е българско?

- Явно не е конкурентно. Според мен причината е, че западните свиневъди почти всички се занимават и със земеделие, като оттам получават два пъти по-големи субсидии от нашите на хектар площ

И следователно, произведеният от тях фураж е значително по-евтин. Отделно инвестициите в свиневъдния бранш в Западна Европа се извършват през последните 40 години, а при нас - едва през последните десет. Съвременните изисквания за изграждане на свинеферми са изключително много и скъпоструващи. Това определя и липсата на интерес към инвестиции в този бранш.

- В момента се обсъжда новият Закон за храните. Ще може ли той да промени нещата в полза на българските свиневъди и как може да стане това?

- Категорично да.

Българското месо се консумира изключително в прясно състояние

Това ще даде възможност да бъде отделено от останалите манипулирани меса, които са предимно вносни.

Настояваме и на всеки етикет да бъде обозначено къде са отгледани животните.

- Какво е качеството на угояваните у нас свине?

- Много добро.

- Каква е изкупната цена на свинското живо тегло? То покрива ли производствените разходи на свиневъдите?

- Средната изкупна цена на свинско живо тегло е 1,70 лв. при себестойност 2,00 лв. за килограм живо тегло.

- Какъв е начинът българските свиневъди да станат конкурентоспособни?

- Когато правилата в Европейския съюз се уеднаквят за всички.

- Според вас африканската чума по свинете заплаха ли е за българското свиневъдство?

- Определено е заплаха.

- Подкрепяте ли забраната за пасищно отглеждане на свине у нас? Според свиневъди законодателят и Земеделското ни министерство са длъжници на българските потребители и животновъди, тъй като не диференцират различното пасищно отглеждане и съответно лишават и двете групи от полезното и природосъобразно свинско месо от пасищно отглеждане.

Подкрепям забраната за пасищноотглеждане на свине Причина е сложната обстановка както с класическата, така и с африканската чума по свинете.

- Кои породи свине се отглеждат в българските ферми и каква е тяхната продуктивност: плодовитост, среден брой живородени животни в прасило, живо тегло на новородените прасета, интензивност на растеж, средна дебелина на сланината, процент постно месо в трупа?

- В българските свинеферми се отглеждат следните породи свине: Голяма бяла, Ландрас, Дюрок и Пиетрен. Постигнали сме 13-14 броя живородени приплода в прасило, със средно тегло от 1,000-1,200 кг. Средният пожизнен прираст е от 0,800 кг, с 56-58% постно месо. Това са едни много добри продуктивни показатели.

- Колко свиневъди са ваши членове и как Асоциацията на свиневъдите в България защитава техните интереси?

- В Асоциацията членуват 35 свиневъдни фирми. Асоциацията комуникира с държавните органи, участва в работни групи, изготвящи закони, наредби и др., свързани със свиневъдството.

- Колко български свинеферми имат затворен цикъл на производство? Той ли е ключът за успешна дейност?

- Ако питате до реализация в магазинната мрежа, много малко. Месопреработката и търговията на дребно е друг вид бизнес. Свиневъдите обикновено предлагат на пазара живи свине

- Как ще коментирате държавното и европейското подпомагане в сектора?

- Европейските страни са богати държави и правителствата намират начини да подпомогнат земеделския бизнес.

- Вашите членове имат ли интерес да отглеждат по-хуманно животните си?

- Членовете на Асоциацията имат интерес да отглеждат животните си по-хуманно, защото обичат работата, която вършат. За този начин на отглеждане получават частична компенсация.

Слагат край на продажбите на замразено месо като охладено

Нови правила се въвеждат при предлагането на охладено, предварително неопаковано месо в магазинната мрежа.

Проектът на Закона за храните предвижда месото да се поставя в обособени щандове със задължително предоставяне на информация в писмен вид за вида му. Освен това изрично трябва да бъде написано, че то е "охладено", както и страната на произход или мястото на произход датата на месодобива и срока на годност.

От Министерството на земеделието и храните обясняват, че това изискване в Закона е включено по настояване на производители и във връзка с често срещаните опасения, че замразено месо се предлага като охладено.

Москва не иска да отмени санкциите

Свиневъдите от цяла Европа напразно се надяваха Русия да отмени забраната за внос на живи свине и свинско месо от Общността.

Две са забраните, въведени от Москва върху вноса на европейски храни: първата влезе в сила през лятото на 2014 г. във връзка с украинската криза.

Втората е от началото на 2014 г. и е въведена от Росселхознадзора (Руската федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол) - по ветеринарномедицински причини. Тя се отнася само до свинете и свинското месо -

заради огнищата на африканска чума по свинете в Полша и Балтийските държави

По-късно бяха временно спрени доставките на месни продукти и от редица производители от Беларус заради откриване на генома на африканската чума по свинете в готова продукция.

В началото на миналата година Москва почти беше готова да отмени забраната за внос на свинско месо, но само за шест държави - Франция, Унгария, Италия, Германия, Дания и Холандия. И то само за определени месопреработвателни предприятия. Но това не се случи.