Д-р Ем. Бенова

Все по-чест проблем на забързания съвременен човек се крие в лошото храносмилане.

За да се справите с него, трябва да спазвате няколко основни профилактични правила.

Кои са те?

Не преяждайте.

Не оставяйте повече от 4 часа между храненията и винаги закусвайте добре.

Гледайте последното хранене да е поне 3 часа преди лягане.

По време на хранене не пийте повече от една средно голяма чаша течност.

Хранете се балансирано с продукти, богати на цинк и витамин В и С.

Ако определена храна не ви понася, се откажете от нея или опитайте с по-малко количество. Или я консумирате разделно от други храни.

Преди хранене изпивайте половин чаша чай от магданоз, лайка, мента, глухарче или репей.

Ако сте стресирани, добавете към сместа хмел или маточина.

Не се занимавайте с физически упражнения до един час след хранене.

Ако сте на възраст, не преяждайте, а при чувствителност към дадена храна може да приемате редовно добавки от мултивитамини и минерали.

Може да страдате и от свръхпроизводство, и от недостиг на стомашна киселина, но без изследвания не може да го знаете.

Някои пациенти се лекуват сами, като преди хранене приемат на своя воля добавки от храносмилателни ензими, но е добре специалист да ги препоръча.

l Преди хранене се препоръчва отвара от червен бряст при трудно храносмилане. Ябълки, зеле, моркови, зехтин екстра върджин, яйца и магданоз имат антиацидно и успокояващо лигавицата въздействие и помагат при храносмилателните разстройства и язва. Подобен ефект има и сокът от сурови картофи.