Една супена лъжица стрит розмарин се залива със 100 мл. зехтин или слънчогледово масло. Престоява 21 дни на тъмно, като ежедневно се разбърква. Прецежда се. Първоначално се капят 2-3 капки във всяка ноздра, а след това по една капка 3-4 пъти дневно. Хремата минава за няколко дни.

Настойка от жълт кантарион

20 г свежи цветове се заливат с 200 мл зехтин и престоява 40 дни. Приема се по 1-2 чаени лъжички 30 мин преди хранене, 2-3 пъти дневно.

Радикално средство при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, стоматит, пародентоза, фарингит, заболяване на жлъчните канали и бъбречно-каменна болест. Действа болкоуспокояващо и пичогонно.

Половин чаша смляни пресни цветове и листа от жълт кантарион се заливат с една чаша зехтин, слънчогледово или ленено масло и престоява 3 седмици. Прецежда се и се съхранява на прохладно място. Много ефикасно е при изгаряне. На поразените места се правят компреси. Използва се при труднозаздравяващи рани, херпес на устата след простуда, рани от ухапвания на куче или котка.

Маслена настойка от невен:

2 супени лъжици цели цветове от невен (предварително смлени) се заливат със 100 мл зехтин. Престоява 20-25 дни. Използва се за разтривка и компреси при рани и натъртвания за избягване на белези.

Настойка с чесън

Глава чесън със средни размери се обелва и стривана каша. Поставя се в буркан и се залива с чаша нерафинирано слънчогледово масло. Оставя се за едно денонощие в хладилник. Чаена лъжичка от настойката се смесва с чаена лъжичка лимонов сок и се приема 30 мин преди храна. Курсът на лечение е 1-3 месеца, след което се прави почивка от един месеци процедурата се повтаря. Настойката е добро съдоразширяващо средство, помага при спазми на съдовете на главния мозък, сърдечни спазми, при атеросклероза.