Стопаните трябва да калкулират добре разходите си и да имат една нормална норма на печалба от около 10% и ако с тази цена на зърното в момента могат да я реализират, просто да го направят, съветва управителят на фондация ИнтелиАгро Николай Вълканов

Всичко по темата за съхранението и цените на зърното четете в новия брой на в. "Български фермер"

Интервю на Алма Давидова

- Като специалист постоянно наблюдавате зърнения пазар. Всяка година след прибирането на реколтата пред фермерите изниква трудният и важен въпрос - да продавам или да задържам продукцията, надявайки се на по-добри цени? Какви са изводите Ви за тази стопанска година?

- Не сме с очаквания за драстични движения в цените на зърното и маслодайния комплекс в рамките на следаващите месеци. Вярно е, че през зимните месеци и преди началото на следващата кампания цената обикновено се повишава. И това е, което търсят повечето производители в момента.

Нашите наблюдения сега показват, че повечето стопани задържат продукция. Дори има случаи, в които съхраняват зърно от по-минала реколта, което е прекалено.

- Известно е, че доста големи количества отлежават в складовете. Все пак, какъв ще е сценарият, ако цената през зимните месеци се покачи?

- Всъщност не виждаме чак толкова добри перспективи пред цената на зърното, даже и през зимните месеци, че да си струва подобен рисков ход. Казвам рисков, защото все пак земеделците по някакъв начин трябва да обезпечат разходите за оперативните си дейности, които не търпят отлагане - а да се окаже, че накрая си задлъжнял също не е добре... А и съхраняването на зърното носи след себе си допълнителни разходи.

- Търговията със зърно у нас и в целия свят също не е в цветущ период. Как това се отразява на фермерите?

- Като цяло, дори да се повиши цената преди новата реколта, количествата които могат да се изтъргуват реално не са чак толкова големи... При огромните количества задържано зърно не можем да очакваме много добри изгледи за самите производители.

- Има ли основания за оптимизъм по отношение на пазара на слънчоглед?

За слънчогледа перспективата е малко по-добра, от гледна точка на слабата реколта у нас тази година. Но като цяло в Черноморския регион реколтата не е много по-ниска от предходната /само 2 - 3%/. Не трябва да има прекомерни очаквания за пазара, базирани само на българската реколта. Тя не е толкова определяща, защото ценовата динамика зависи от световните движения и от търсенето и предлагането в глобален мащаб. Специално при слънчогледа се говори за очаквания от 90 ст./кг но това, според нас е прекомерно. Не виждам как цената може да стигне до такива нива.

- А как , според Вас, ще се развива пазарът на царевицата?

Царевицата, като реколта в световен план е по-ниска от миналата година. Но не очакваме много голямо раздвижване. Цените много трудно могат да достигнат 290 - 300лева на тон,и то в отделни отрязъци от време.

Но при много добрата реколта от пшеница, която може да замести фуражната царевица, не виждаме големи перспективи и пред царевицата.

- Как бихте характеризирали пазара на зърнени и маслодайни, като цяло сега и в близка перспектива?

- Пазарите са стабилни, цените по-скоро са на едни нормални нива, без да има в момента фактори за резки колебания. Като цяло и очакванията за догодина са близки до тези.

- И все пак, как да си отговорят фермерите през този агросезон на въпроса: "да продавам или не"?

- През последните пет години нашите наблюдения върху износа и продажбата по месеци на основните зърнени и маслодайни култури показва, че като цяло, производителите стават все по-склонни да задържат продукцията със спекулативна цел, опитвайки се да надиграят пазара.

Нашият съвет е да не правят такива рискови опити, защото няма как това да се случи. Всъщност тяхната цел е да произведат добра продукция, останалото са други отношения...

Всъщност трябва да си правят добре сметката, да калкулират добре разходите си и да имат една нормална норма на печалба от около 10% и ако с тази цена в момента могат да я реализират, просто да го направят.

Всичко по темата за съхранението и цените на зърното четете в новия брой на в. "Български фермер"