На агропазара се предлагат разнообразни торове, които се препоръчват за хранене на различни видове култури. При избор на тор е препоръчително да се съобразите с това, за да постигнете добри резултати.

Най-много са комбинираните торове, които включват разнообразни елементи. Те могат да са комбинация както от основните макроелементи, така и с добавени микроелементи.

Обикновено за основното торене, което се прави през есента, се предпочитат еднокомпонентни торове - например фосфор и калий, или комбиниран NPK тор, който съдържа трите най-важни елемента. За есенно торене най-подходяща е комбинация с минимално съдържание на азот, като NPK - 6:15:15.

За торенето през есента е по-добре да се предпочитат гранулираните торове. Предимствата им са, че лесно се дозират и разхвърлят в около стъблената чаша на дръвчета, като внимателно се заравят с възможно по-дълбока обработка на почвата.

Задължително се тори с фосфор и калий

За разлика от азота, който лесно се придвижва в почвата и достига до корените, фосфорът и калият се нуждаят от по-дълго време, за да станат достъпни за растенията. Ето защо те се внасят сега през есента, а ще се усвояват чак през следващата вегетация на растенията.

Защо са полезни тези два елемента на овощните дръвчета?

Фосфор

Елементът играе роля в залагането на цветните пъпки при овошките, т.е. бъдещата реколта. Освен това спомага за засилване на устойчивостта на растенията към болести и неблагоприятни климатични условия.

Калий

Има балансираща роля при регулиране на водното съдържание на клетките, което влияе на производството на цветове и плодове. Има решаващо значение за оцветяването и вкуса на плодовете, както и за захарното съдържание в тях. Подпомага издръжливостта на дръвчетата към студ и суша.

Овошките се нуждаят от различно хранене

Различните овощни видове се нуждаят от различни хранителни вещества, както и от различни количества от тях. В таблицата ориентировъчно са представени потребностите на основните овощни култури. Нормите са дадени за 1 декар насаждение. Овощарите, които имат по-малко дръвчета и не разхвърлят торовете из цялата овощна градина, а торят поотделно всяко дръвче, трябва да направят малко сметки. За целта се разделят килограмите за декар на 1000 и се получават грамовете за 1 кв. м. В този случай е препоръчително да се завиши нормата с 1/3.

Пример:

Ако за 1 дка ябълки трябва да се разхвърлят 15 кг фосфорен тор, то за 1 кв. м количеството е 15 грама. Като се завиши дозата с 1/3, т.е. още 5 г, се получава 20 грама на 1 кв. м площ.

Таблица