Сухите зърнени закуски все повече навлизат в менюто на децата и възрастните, които сутрин бързат за училище, за работа или по задачи. Телевизията ни залива с реклами, които уверяват, че подобно хапване е полезно, вкусно и най-важното - лесно и бързо за приготвяне. И ако последното не подлежи на съмнение, то за полезните качества много от нас се замислят. Наистина ли можем да даваме на децата си зърнени закуски?

Какво трябва да разбираме под сухи зърнени закуски?

Първите предци на сегашните зърнени закуски са се появили в Америка в средата на 19 век. Това били пресовани трици без добавки - не е много вкусно, но затова пък полезно и евтино. Постепенно започват да се развиват технологии за приготвяне на подобни закуски и днес има цяла индустрия за приготвянето снаксове, мюсли и специални "зрънчовци", които са готови за консумация.

Мюслито е суха закуска, която се консумира предимно сутрин. Представлява комбинация от плодове, пресовани житни култури, мед, шоколад и ядки.

Специалните закуски са всички видове топчета, пръчици и фигурки от зърнени храни - оризови, царевични, ръж или овес. Те обикновено се приготвят на пара под високо налягане, така че да се запазят витамините и минералите нужни на организма.

Често, обаче, зърнени закуски се подлагат и на други обработки - пържене в масло, сушене, смлилат се заедно с брашно или допълнително се обработват по никакъв начин. Всичко това се отразява на качеството, състава и калоричността на храната, а оттам и на неговите ползи за здравето.

Каква е ползата от тези храни?

В забързаното ни ежедневие, когато сутрин времето не достига за приготвянето на пълноценна закуска, съществуването на подобна възможност за похапване "на бърза ръка" е много важно. Все пак по-добре е да се хапне нещо, отколкото да се тръгва на гладно. Това важи най-вече за учениците, които не обичат да се хранят в училищните столове или които са решили за "пестят"от парите за закуска.

Готовите закуски са доста по-привлекателни отколкото традиционната попара - те изглеждат по-добре и са по-вкусни, заради многото добавки. Децата ги ядат с удоволствие.

Разбира се сладките закуски с мляко и добавки като мед и шоколад са достатъчно калорични и създават чувство за ситост през цялата сутрин. В сравнение с традиционните сандвичи, заради млякото, с което се заливат, те са много по-полезни. Пък и са много лесни за приготвяне. Даже малко дете може само да си приготви закуската.

Малко и за калоричността

Производителите в един глас ни уверяват, че техните продукти са нискокалорични и обогатени с витамини, минерали, йод, калций, желязо и други полезни елементи. С една дума те са диетични. Това е вярно само отчасти.

Действително пресоването и следващата обработка с пара не разрушават витамините и минералните вещества. Затова и тези закуски са полезни и за децата и за възрастните. Те съдържат голямо количество целулоза.

Добавянето на захар, мед и шоколад обаче, както и пърженето, рязко увеличават калоричността.

Вредни ли са зърнените закуски?

Детските зърнени закуски са калорични. Това се вижда и от опаковката - на 100 г продукт калоричността е 350-400 ккал. Ако в тези храни няма захар, въобще не са подходящи за деца. Тогава сладостта се постига с подсладители, които са вредни за растящия организъм.

За закуските за възрастни (мюсли) производителите твърдят, че са за поддържане на фигурата. Но направените независими изследвания опровергават това. Проверявайки 10 вида от най-популярните марки, специалистите са стигнали до заключението, че мюслито е също толкова калорично, колкото и шоколада или сладките. А целулозата, въпреки твърденията на производителите, съвсем не е толкова много.

Снаксовете съдържат най-малко целулоза, тъй като се правят от смляно зърно. Пърженото мюсли въобще не е полезно, тъй като се губят витамините, макар че така става по-вкусно. А да се отслабне с подобен продукт е невъзможно.

Най-полезни са необработените зърнени храни със сушени плодове, орехи и мед. Помнете обаче, че тези добавки рязко увеличават калоричността, макар и безспорно да са полезни.