Емилия Бенова

Ако в горещите дни почуствате, че гърлото ви драска, започва хрема , чуствате слабост и имате невисока температура, това не е ангина. Хрема и кашлица при ангина няма. Това вероятно е фарингит. При ангина гърлото боли така силно, че човек трудно диша.

Температурата се повишава до 39-40 градуса, има силно главоболие, сливиците са силно възпалени, подути, покрити с бели налепи. Ощев началото вземете медикамент на базата на парацетамола, който освен, че успокоява болката в гърлото, понижава и температурата.

Пийте често чай с лимон, отвара от шипки, компот. Много добре действа гаргара с прясно изцеден сок от червено цвекло, разреден с равно количество вода. Помага и чай приготвен от 5 части цвят от лайка, 5 части листа от конски босилек и 2 части листа от подбел. Две супени лъжици от сместа се заливат с една чаена чаша студена вода. Ври 2-3 минути. Поставя се капак върху съда и се оставя да престои 1 час. Пие се топло по 1/4 чаша два пъти дневно, след хранене.

Добре действа и прополис с мед

При ангина лекарят назначава и антибиотик заради гнойния процес. Това води до бързо овладяване на процеса, потискане на микрофлората и оздравяване. Курсът на лечение с антибиотик не бива да се прекъсва по-рано от 7 дни.

Добро действие има и загряващият компрес,приготвен от равни части спирт и вода. Може да се направи и комбиниран компрес от 2 части мед, 1 част сок от алое и 3 части водка. Нанесете приготвената смес върху памучна тъкан и увийте около врата така, че да обхване подчелюстните лимфни възли. Отгоре поставете полиетилен и завийте с вълнен шал. Компресът се държи половин час. През деня може да се повтори.

l Симптомите са: силни болки

в гърлото и висока температура

Летните ангини също са опасни