Външните парази като бълхи и кърлежи може да ги предотвратите с профилактична обработка на съвременни инсектоакарицидни медикаменти. Но докато сте на вилата през уикенда или по време на отпуската се увеличава рискът змия да ухапе кучето ви.

Доколко е опасно ухапването зависи от няколко фактора:

От размера на змията - обикновено пепелянките достигат дължина от 50 до 75 см. Колкото по-голяма е змията, толкото е по-голямо количеството отделяна отрова.

От размера и теглото на кучето: по-дребните домашни любимци са по-чувствителни към действието на отровата, отколкото по-едрите животни.

От количеството отделена отрова: пепелянката атакува само живи мишени - предимно мишки-полевки, понякога къртици и гущери.

От мястото на ухапването: най-опасни са ухапванията в областта на шията и езика.

Опасното е, че пепелянката ловува от засада, очаквайки приближаването на жертвата, като хапе мълниеносно. След това спокойно очаква действието на отровата, за да погълне плячката. Естествено кучето не предствлява интерес за змията от гледна точка на хранене. По-скоро то може да пострада, ако змията се почувства заплашена и се отбранява

Причината за тази нейна реакция е, когато кучето случайно я настъпи. Възможно е също така да започне да я преследва от ловен интерес. При ухапването се развива оток който в зависимост от мястото може да доведе до задушаване и бърза смърт на домашния ви любимец.

Ако при ухапването змийската отрова попадне веднага в голям кръвоносен съд - югуларната вена или сънната артерия, се развива рязко и тежко отравяне на организма, което също може да доведе до смъртен изход.

За какво да следите още

Тъй като кучето невинаги е пред очите ви, то може да бъде ухапано от змия, без да разберете. Затова освен за оток наблюдавайте кучето си за:

внезапно проявена слабост;

гадене;

повръщане;

загуба на ориентация.

Няма начин да пропуснете отока, защото на мястото на ухапването тъканите са подути и се увеличават 1,5-2 пъти.

В тежки случаи е възможно нарушение на сърдечната дейност.

Затова имате ли съмнение, че кучето ви е ухапано от змия, колкото се може по-бързо трябва да го закарате във ветеринарна клиника за оказване на квалифицирана помощ, а не да се заемате със самолечение.