Агрометеорологичните условия през август ще се определят от прогнозираните наднормаени температури и сума на валежите под нормата за месеца.

След продължителните юлски жеги с екстремно високи температури (Плевен - 41 градуса, Велико Търново - 42 градуса, Свищов - 40 градуса, Русе - 41 градуса, Сандански - 41 градуса) и през август дефицитът на почвена влага ще бъде лимитиращ фактор за развитието на земеделските култури.

В края на юли на много места в полските райони съдържанието на продуктивна влага в 50 см. почвен слой при пролетните култури бе напълно изчерпано, а в 100 см. слой - оскъдно, под 55-60% от ППВ.

На места в Южна България липсваше влага в целия еднометров почвен слой.

Изключения имаше на отделни места, където през последния ден от юли паднаха локални валежи (Свищов - 18 л/кв.м, Кюстендил - 18 л/кв.м, Сливен - 32 л/кв.м).

В началото на август в голяма част от полските райони дефицитът на почвена влага ще се задълбочава, което ще изисква увеличение на поливните норми при по-късните хибриди царевица, при които ще протича формиране и наливане на зърното.

От повишени поливни норми ще се нуждаят зеленчуковите култури и по-късните сортове овошки, при които през месеца ще се осъществява интензивно нарастване на плодовете.

През повечето дни от август очакваното сухо и горещо време ще постави под въпрос оцеляването на част от късните пролетни култури, отглеждани при неполивни условия.

Прогнозираните високи температури през месеца, с максимални стойности от порядъка на 34-39 градуса и ниската атмосферна влажност ще влияят негативно върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите от късното полско производство (краставици, зелен фасул, тиквички).

Наднормените топлинни условия през август ще ускорят последните фази от развитието на пролетните култури. През първото десетдневие в полските райони при слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава узряване.

При царевицата ще протичат различни фази на зрелост. През първото десетдневие при по-ранните хибриди ще се осъществява преход от млечна към восъчна зрелост.

По-разпространените хибриди царевица от група 500-600 по ФАО ще приключат развитието си през третото десетдневие на август.

В края на месеца в южните райони при памука ще се наблюдава начало на разпукване на плодните кутийки.

Сухото време през повечето дни от август ще ограничава развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани по овощните и зеленчуковите култури.

През месеца при овошките не трябва да се подценява борбата срещу гъсениците от второто поколение плодови червеи. Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на узряване на културите.

През август се очаква задълбочаване на засушаването, което ще възпрепятства качественото провеждане на дълбоката оран и предсеитбената подготовка на площите, предвидени за зимната рапица.