Емилия Бенова

Най-често в съзнанието на хората думата грип се свързва със зимата, болки в ставите и мускулите, дразнеща кашлица, гадене и световъртежи.

За разлика от зимния грип атакуващ дихателната и отделителната система, летните вируси увреждат основно стомашночревния тракт.

Симптоми

Леко зачервяване на гърлото, повишаване на температурата до 39 градуса. Основните оплаквания идват от храносмилателната система. Започват колики в стомашночревния тракт, отделяне на слузести изпражнения многократно през деня, повръщанена стомашен сок. Опасността тук идва от загубата на минерални соли и дехидратацията на организма, натрупването на токсини от дейността на вирусите. При хронично болни хора може да се стигне до тежка интоксикация, преплитане на червата, перитонит, възникване на хроничен колит.

Особено застрашени са децата в ранна възраст, които бързо се обезводняват, а и имунната им система все още не е формирана както при възрастните.

Предпазване

За предпазване от вирусни заболявания през лятото не е достатъчно само спазването на добра лична хигиена и хигиена на храненето. Главният стопиращ фактор за всяка инфекция се явява доброто състояние на имунната система. Изключително значение за високото ниво на имунната защита имат очистителните процедури за отделните органи и системи.

Много ценна храна за прочистване на кръвта е ЛЕВУРДАТА. Тя е разпространена в цялата страна и се използва до началото на юли. Растението не люти както хряна и чесновия лук, а има два пъти по-силно бактерицидно и антимикотично действие от тях.

Съществуват и други средства с антивирусно и противопаразитно действие, но тяхното приложение е допустимо само след лекарски преглед.

Последствията от летния грип са не само за храносмилателната система, засягат се и ставния апарат, ендокринната система иформиране на траен имунодефицит.