Уртикарията започва с внезапна поява на силен сърбеж, нерядко придружен от втрисане и повишена температура - оттук и названието копривна треска. Болестта се проявява с характерни обриви, силно сърбящи, траещи от няколко минути до няколко часа. Разполагат се по гърба, гърдите, крайниците и лицето. Могат да засегнат също така клепачите, устните, половите органи, лигавицата на устата, ларинкса и фаринкса. В последния случай, ако не се вземат навреме мерки може да се получи задушаване.

Копривната треска може да бъде остра и хронична. При острата форма обривът се явява внезапно, трае няколко часа или дни и изчезва, без да оставя следи.

Хроничната форма се характеризира с дълготрайно появяване на обриви и склонност към повторения.

Най-честите алергени причиняващи копривна треска са хранителни продукти - яйца, месо, риба, ягоди, шоколад, лекарства.

За лечението на копривната треска от най-голямо значение е откриването на алергена. За целта болният трябва да се самонаблюдава.

Първата помощ, която трябва да му се окаже, е даване на слабително средство за намаляване на интоксикацията (рициново масло, английска сол).

През първите 2-3дни се оставя на лека храна - чай със сухар и ябълки. Не трябва да се вземат никакви лекарства. За успокояване на сърбежа се препоръчва мазане с ментолов спирт или разреден оцет.

Хроничните форми се влияят много добре от пребиваване във висока планина (над 1600 м), както и от балнеолечение. Подходящи са Банкя, Вършец, Наречен.