Не всички любители на екзотиката могат да осигурят в дома си подходящи условия за отглеждането на интересни растения. Много от нас, избирайки тропически екзотични растения за своя дом, се ориентират, на първо място по размера им, декоративността и стойността им. И само след като ги купят започват да се интересуват от условията на съдържанието и грижите за тях.

Различават се две групи екзотични растения: цъфтящи саксийни видове с повтарящ се цъфтеж и нецъфтящи растения със своеобразна форма на листата и оригинална окраска. Както всяко друго растение, и екзотичните видове се нуждаят от добри и правилни грижи. Но тази информация е недостатъчна и неточна.

Затова ви е нужна пълна характеристика на растението, което сте си купили, която ще ви помогне да избегнете възможните грешки. А тези растения не прощават грешки. За всеки любител на екзотичната флора винаги ще се намери подходящо растение: от лесно за отглеждане до взискателно. Затова много важно е преди да си купите растение, да научите колкото се може повече за него.

Основна грижа е влажността на въздуха

Всички тропически и екзотични растения са еднакви в едно: те се нуждаят от условия, максимално приближени до естествената им среда, където господства висока влажност на въздуха и постоянна топлина. Ако можете да осигурите топлината, то как можете да постигнете нужната влажност на средата?

Честото опръскване на растенията не е изход от положението. През зимата в помещенията с централно отопление рязко се понижава влажността на въздуха, което се явява отрицателен фактор, както за хората, така и за животните, и за екзотичните растения. Затова трябва да следите за влажността на въздуха. Купете си уред за измерване на влагата.

За да осигурите влажност на въздуха, която да е комфортна както за човека, така и за растенията, не винаги е достатъчно да поставите фонтан в стаята или влагоизпарител.

Най-ефективният и практичен начин е използването на специални електронни овлажнители на въздуха.

За екзотичите цветя трябва допълнително осветление

За да цъфтят добре и да ви носят радост екзотичните видове се нуждаят от правилно осветление, тъй като в родината им интензивността на осветление през годината е еднакво висока, а продължителността на светлата част на деня е повече от 12 часа. Затова няма как да избегнете допълнителното доосветяване на растенията през зимата.

Природните условия, които съществуват в родината на растенията, са основни при избора на това или онова растение, тъй като те трябва да се спазват и при живота им в дома ви. Така например, растенията от влажните тропически гори се нуждаят от висока влажност и нямат период на покой.

Екзотичните видове от регионите с променлива влажност пък заспиват. Тогава те не се поливат така интензивно и не се торят. Субтропическите растения през зимата предпочитат само леко понижение на температурата, освен това те лесно понасят преките слънчеви лъчи. Грижите за тези растения не са сложни. Кактусите и сукулентите обитават места, където природата е лишена от живителна влага. Болшинството от тях пленяват с красотата си и лесното отглеждане.

ВИДОВЕ:

Мединила от Филипините

Великолепната мединила (Medinilla magnifica) е с дълги, елегантно висящи съцветия с нежнорозов цвят.

Тази филипинска красавица достига 1 м височина, с четковидни съцветия е с дължина до 60 см.

Както всички тропични растения тя се нуждае от много светлина, но без преки слънчеви лъчи по обед, температура не по-ниска от 20 градуса и постоянно висока влажност на въздуха около 60%. При по-ниска влажност на въздуха растението бързо загива.

През зимата мединилата прекарва период на покой. Затова от ноември понижавайте температурата до 15-18 градуса. През лятото поливайте обилно с мека вода със стайна температура. Растението реагира добре на опръскване. Подхранвайте с темни торове.

Вризея от Френска Гвиана

Прекрасната вризея (Vriesea splendens) е от Гвиана. Останалите видове вризея се срещат в тропическите гори на Латинска Америка и Бразилия.

Червено-оранжевите цветове на растението са събрани в класовидни съцветия, които се появяват през цялата година на мечовиден червен прицветник. Всяка розетка цъфти само веднъж в живота си.

Издънките, които се появяват в основата на розетката, могат да се пресадят в отделни саксии и да цъфнат след 2 години. През лятото вризеята се чувства добре при температура до 27 градуса, а през зимата - при 15-18 градуса. Поливайте с вода със стайна температура. Подхранвайте с торове за стайни растения през две седмици.

Спатифилум от Южна Америка

Спатифилумът уолсии (Spathiphyllum wallisii) се среща в Колумбия. Това е едно от любимите на цветарите растения. Неговите дълги тъмнозелени листа с изразени жилки излизат направо от почвата. Цветовете са много ефектни, събрани в продълговати съцветия с бял цвят и обкръжени с бяло покривало, което с времето позеленява.

Спатифилумът е непретенциозно и благодатно растение. При правилни грижи то ще цъфти от март до септември. Нуждае се от светло място, но без преки слънчеви лъчи, освен това се приспособява добре към сянка и полусянка. Температурата на въздуха не трябва да е по-ниска от 18 градуса. Поливайте през лятото обилно и умерено през зимата. Почвата трябва да просъхне между напояванията.

Гузмания от Централна Америка

Гузманията (Guzmania) е от семейство Бромелиеви. В природата тя расте из тропическите гори по дърветата, като се прикрепва за клонки или се вкоренява в почвата. Растенията са малки: дългите им яркозелени листа са събрани във фуниевидна розетка, от центъра на която се извисява удивително класовидно съцветие, което е обкръжено от яркочервени или оранжеви прицветни листа.

Гузманията трябва да се намира в топло, светло помещение с температура на въздуха не по-ниска 18-20 градуса, а по време на цъфтежа - 20-22 градуса. Растението не понася преките слънчеви лъчи. Поливането трябва да е обилно, с мека, леко топла вода. По време на пролетно-летния период наливайте вода в розетката. Гузманията предпочита високата влажност на въздуха, затова опръскването няма да ѝ попречи.