Ася Василева

Унгарец да продава руски комбайни на щанда на българската фирма Агро Скай. Трябва да се съгласите, че е малко необичайно явление. Но и този факт си има своето логично обяснение. Ростселмаш е руска компания, влизаща в петицата на най-големите световни производители на земеделска техника. Тя има 13 подразделения и производствени мощности в Канада, Русия, САЩ, Украйна и Казахстан. През есента на 2007 г. Ростселмаш придоби канадския производител Buhler VERSATILE. През 2008 година в състава на концерна влиза компанията Klever, произвеждаща силажоприбираща, прикачна и навесна техника.

Днес продуктовата гама на компанията включва 24 типа земеделска техника със 150 модела и модификации. В компанията работят 10 000 души, а това е повече от много от западните производители. Продукцията на Ростселмаш се изнася в 26 страни по света, на териториите на които работят 500 дилърски центра.

Ростселмаш поставя световни рекорди и печели медали от престижни изложения като SIMA и Агритехника. Експертите, с които съм имала възможност да разговорям са убедени - днес съвременното земеделско машиностроене в Русия е в много изгодна позиция. От една страна поради ситуацията на валутния пазар ценовите предложения на руските машиностроители много изгодно се различават от тези на западните им колеги. От друга - руската конструкторска школа в последните години демонстрира забележима сила и иновативност, която не само не отстъпва на световните производители, но понякога и ги превъзхожда. Доказателство са отличията, които компанията печели, убедени са специалистите.

Няма да скрия, че за мен бе много интересно да разговарям с този унгарец, работещ в руската фирма. Това е Янош Бакони, маркетинг директор в Ростселмаш. Той бе дошъл за пролетната БАТА АГРО в Стара Загора. Янош Бакони споделя, че фирма Агро Скай е отличник сред тези 500 дилъри.

- Непрекъснато работим върху развитието на дистрибуторската ни мрежа в Европа, - разказа той, - България е един от двигателите в нашето развитие, тъй като фирма Агро Скай върши изключително добра работа тук. Те са добър и надежден партньор.

Имаме няколко големи завода. Единият е в Ростов-на-Дон, където се произвеждат комбайните, а тракторите се правят в завода ни в Канада в Уинипег. Това са машини, които идват от Северна Америка и клиентите ни са много доволни от тях. Това са едни надеждни и качествени машини. В България вече имаме доста продадени трактори, което показва, че и тук фермерите ги приемат много добре.

На изложението БАТА АГРО фирма Агро Скай представи богатата гама на тракторите Versatile. Сред тях бе колесният трактор модел Row-Crop 310. Той има 6-цилиндров дизелов двигател, с максимална мощност 340 к.с. и трансмисия Powershift, с 16 скорости напред и 9 назад. Максималната скорост на трактора е 50 км.ч., а задвижването - 4х4. Машината е с пневматично окачване на седалката, а кабината е с климатик. Капацитетът на задния навес е 8 550 кг.

Друго впечатляващо предложение от Versatile е верижният трактор от серията Delta Track, модел 550 DT. Той е с максимална мощност 591 к.с. и максимална скорост 50 км.ч.

Задвижването му е 4х4, разполага с Круиз контрол, хидравлична система Load Sensing, а задният му навес е с капацитет 5 440 кг. Тракторът е с гумени вериги, което го прави незаменим при работа върху преовлажнени почви, а междуосовото му разстояние е 3 900 мм. За по-голямо удобство на оператора кабината е оборудвана с климатик, информационен дисплей и пневматично окачване на седалката.

Предвидена е и допълнителна седалка. Собствената маса на машината е 26 700 кг. Прибиращата техника на Versatile бе представена от единствения в света роторен зърнокомбайн RT 490 с въртяща се контра, с мощност 490 к. с. и редица технически решения, които да улеснят максимално земеделските производители при прибиране на реколтата.

Янош Бакони работи в компанията от 6 години и вече е продал хиляди трактори и комбайни. Той разказа повече за представените модели, като излезе отвъд сухите технически характеристики:

"При моделите Delta Track сме използвали различна технология. Въведохме верижна ходова част, разработка на един от най-добрите производители на гумени вериги в света. Това са тесни вериги, с които машината да може да се движи и по пътищата. Основният проблем при веригите е, че те трудно копират повърхността на почвата. Ние разработихме изцяло ново решение, което ще ви обясни всеки търговец в Агро Скай, но крайният резултат е, че позволява на този огромен трактор да се движи много плавно и грациозно върху почвата и да следва повърхността й с невиждана прецизност. Освен това нашите гумени вериги имат много дълъг срок на живот и са много надеждни. Разбира се, основната идея на верижната система е да се намали налягането върху почвата и да може тракторът да се използва при много трудни и лоши условия. Кабината на този трактор е с вместимост 5 куб. м.- безспорен лидер по този показател.

В Уинипег, Канада, произвеждаме три серии трактори. Основното преимущество на нашите трактори е, че те имат двигатели на Cummins, както и трансмисии, проектирани да работят и при най-тежките и трудни условия, осите на машините са най-здравите, които се предлагат изобщо на пазара. Що се отнася до двигателите на Cummins, то те се ползват с най-добра световна репутация, нееднократно доказана в практиката. Като резултат произвеждаме ефективни и надеждни високопроизводителни трактори, които служат на фермерите дълги години наред. Основеният фокус при проектирането е простотата и всяка наша разработка се прави с идеята машината да се запази толкова проста, колкото това е възможно, за да облекчим максимално работата на нашите клиенти.

На българския пазар присъстваме и с три серии при комбайните - Vector, Acros и Тorum, както и със самоходен силажокомбайн, а за следващия сезон планираме да представим чисто нов комбайн с мощност 400 к.с., които ще бъде представен тази година на Агритехника в Хановер.

Комбайнът VECTOR победи в престижния конкурс "100 най-добри продукта на Русия" и получи правото да се маркира с логото "Иновация на годината".

Конструкторите на Ростселмаш предложиха съвсем различна машина - с централно разположена кабина, зад която се намира бункера за зърното, и едва след него е разположен двигателя. Подобна схема преди това не е прилагана при руските комбайни. Отдалечеността на двигателя като основен източник на шум и вибрации значително повиши комфорта на работа на оператора. Допълнителни удобства в кабината осигуряват наличието на втора седалка, хидроусилвател на волана, климатик. Голямата площ на остъкляването дава видимост във всички посоки.

В конструкцията на VECTOR са използвани 8 патентовани решения. Конкретно, за първи път в комбайностроенето, е приложен интелигентен псевдосензорен панел за управление на технологичните процеси.

Не мога да не попитам моя събеседник как оценява ситуацията на пазара във времена на всеобща криза и как ще реагират те, като производител, в тази трудна ситуация.

- България, както и доста други европейски страни, в момента се намира в трудно положение. Това е свързано най-вече с липсата на информация за програмите и европейските пари. Тази неизвестност спря пазара за известно време. Но аз вярвам, че това не е за дълго. Ние сме много доволни от работата си с Агро Скай, която е един от най-стабилните ни партньори. Целта, която сме си поставили за българския пазар е да разширим пазарния дял при комбайните от 15 % в момента, което е една много добра цифра.

За да можем да постигнем това, в този труден момент, въведохме някои специални програми за подкрепа на пазара в България заедно с Агро Скай. Подготвили сме много добри ценови предложения за нашите машини. При тракторите ще заложим на новите машини в мощностния диапазон от 260 до 310 к. с., тъй като пазарът им е много по-голям от този на големите трактори.

Другото, особено важно нещо за фермерите, е доставката на резервни части. Янош Бакони гарантира, че тя не е проблем:

- Ние много добре разбираме, че Европа е Европа, не е Русия, и не е Канада, затова изграждаме голям логистичен център в Унгария, където да има в наличност огромно количество резервни части и за комбайните, и за тракторите. Можем уверено да гарантираме, че най-важните части се доставят в рамките на 24 часа, а ако се търси някоя по-специфична част гарантираме доставка в рамките на 3 дни. Мисля, че и европейските производители не винаги могат да се похвалят с такова обслужване!

И вместо финал, ще завърша тази статия с един факт, който говори сам по себе си. В Канада за 4 години - от 2008 до 2012 г. продажбите на Versatile са се увеличили със 170 на сто до 361 милиона щатски долара!