Не се отчайвайте, ако не ви върви в градината. Тези седем растения са лесни за отглеждане и са много полезни за всеки начинаещ, който иска сам да произвежда зеленчуците на трапезата си. Предложените видове ще ви направят по-уверени, докато в същото време са и много вкусни.

Маточина

Маточината е красива, ароматна, а също и ядлива. Чудесна е за чай и свежа, и изсушена; има свеж лимонов аромат с леко напомняне за мента. Тя е толкова лесна за отглеждане, че трябва да сте внимателни да не превземе градината ви. Можете да я засадите в контейнер или пък заедно с риган и мента и да ги оставите да се борят помежду си.

Месклун

Месклун е наименование за смес от различни зелени салати. Те могат да се режат с ножица и да се оставят да се регенерират след това. Така ще имате салата всяка вечер! Освен, че е лесен за отглеждане, месклун миксът се продава много добре. Внимавайте с горещините: в топлото време салатите много бързо излиняват, така че е най-добре да го засадите възможно най-рано през пролетта. Справя се чудесно под студена рамка.

Чери домати

Обичате домати, но ви е страх да не се провалите в отглеждането им? Чери доматите са чудесно въведение към вкусния свят на домата. Те са много по-лесни, защото не се налага да ги режете или да се тревожите за това как да поддържате тежестта на огромните домати, висящи от стъблото. Често те произвеждат повече, отколкото можете да изядете: просто ги разрежете на половинки и ги изсушете, така че да си припомняте вкуса на лятото през дългата зима.

Боб

Бобовите са сред най-лесните растения за отглеждане в малката ферма. Дори ако почвата ви е бедна на хранителни вещества, бобовите могат да го преодолеят, защото микроорганизмите, живеещи в корените им, сами фиксират азота, попаднал от въздуха. Ако се садят заедно с царевица, те могат дори да й помогнат да си набавя недостигащия азот. Освен свежи, бобовите имат много приложения и сухи, така че имате нещичко и за зимата.

Тикви

Тиквите са естествен избор за малката ферма. Те могат да бъдат изпечени и от пюрето им да се приготвят кексове, торти и супи през цялата зима. Семките могат да се пекат. Изобщо всички ядивни части на тиквата са изключително богати на витамини и фибри. Най-успешно е да почнете с разсада вкъщи и да го пренесете навън, когато е готов, в богата на компост почва.

Грах

Грахът е много вкусен ранен зелечук. Лесно е да го започнете от семе. Понякога може да се нуждае от рамка, но цялата процедура не е много по-сложна от това.

Маруля
Обикновената салатна маруля е любимка на всички и може да се сервира на трапезата, докато всичко останало тъкмо пониква.