За да покълнат семената, те задължително трябва да преминат период на стратификация, това е т.е. следберитбено дозряване на семената. Продължителността зависи от биологичните особености на вида, но влияние оказват и условията на средата. Най-подходящите условия са: температура от З до 6 градуса, умерена влажност - 60-70% и достъп на въздух.

При неподходящи условия процесите на стратификация могат да протекат по-бързо или да спрат.

При нормални условия продължителността на времето е приблизително следното:

горска ябълка - 90-120 дни;

културни сортове ябълки - 55-65 дни;

джанки - 120-140 дни;

кайсии - 70-100 дни;

праскови - 60-90 дни;

орехи - 60-70 дни;

бадеми - 80-100 дни;

лешници - 150 дни.

Кои са особеностите на този процес

Стратификацията на семената се извършва в чист речен пясък. Кои са основните стъпки:

На дъното на сандъче се поставя 5 см по-едър пясък за дренаж.

По-голяма част от пясъка се смесва със семената и се изсипва в съда.

Отгоре се насипва останалия пясък.

Сместа от семена и пясък не бива да надвишава 25-30 см за ябълката и 60 см за останалите видове.

За да се улесни покълването на костилковите, преди стратификацията те се накисват за едно денонощие или за 3-5 дни във водата, която се сменя всеки ден. Подготвените сандъчета се поставят в избени помещения, като се поддържат необходимите условия за стратификация.

Какви са грижите

Необходимо е пясъкът периодично да се навлажнява. Не бива да се допуска както преовлажняване, така и засушаване.

Семената са готови за засяване, когато се разпукнат и кълновете достигнат 1-3 см дължина. Ако се допусне кълновете да прераснат, засяването е по-трудно. Може да се стигне и до получаване на семеначета с изкривена коренова система.