Уважаеми г-н Министър,
През последните дни сме свидетели на яростна, преминаваща вече в гнусна битка около поста на евентуален Ваш заместник от средите на браншовите организации. Предполагаме, че след назначаване на зам.-министрите битката ще се пренесе и във втория ешeлон на властта - изпълнителните агенции и дирекциите на министерството. Основание за това ни дават плъзналите из страната емисари, търсачи на постове и кариери. Това контрастира на афишираното от министър-председателя на Република България г-н Пламен Орешарски желание за назначаване на професионалисти, които да се заемат с решаване на неотложните задачи.
За да предотвратим подобна битка в селекцията и репродукцията на селскостопанските животни, която няма да донесе нищо друго освен напрежение и противопоставяне, ние, долуподписаните развъдни организации, заявяваме своята пълна подкрепа към настоящия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф . д-р Васил Николов.
В професионализма на професор Николов в областта на селекцията и репродукцията на животните едва ли трябва да Ви убеждаваме, както и в способността му да организира и ръководи развъдната дейност в страната. През последните 4 години измислени "браншови" организации и вождове, които днес активно се изявяват в медиите, направиха опити думата селекция да загуби своето съдържание, а развъдните организации да бъдат представени едва ли не като излишни структури. Проф. Николов твърдо отстояваше авторитета на специалистите-селекционери, водеше активна дейност за защита на националните генетични ресурси, а по този начин и на националните интереси. Без преувеличение можем да заявим, че ако днес развъдната дейност в страната все още съществува, а едва ли Вас трябва да ви убеждаваме в тази необходимост, то огромна заслуга за това има именно проф. Николов, защото в основата на генетическия прогрес в популациите на всички видове домашни животни лежи селекцията, която е основната дейност на развъдните организации.
С неговото идване в изпълнителната агенция се промени отношението към развъдните организации и ни се даде шанс спокойно да осъществяваме своята дейност. Той успя да спре войните както между отделните развъдни организации, така и между тях и държавните институции. Успя да създаде нов имидж на ИАСРЖ като център на управлението на генетичните ресурси в страната. Започна активна международна дейност за популяризиране на нашата дейност и нашите породи в Европа и света. Много са фермерите, които бяха спасени от санкции или получиха своите помощи именно благодарение на неговата професионална и компетентна намеса.
Едва ли можем в няколко реда да опишем всичко. Ще заявим обаче твърдо: ние не искаме да се връщаме назад. Не желаем безпринципни политически рокади. Искаме да бъдем оставени да работим, да довършим реформите, които сме започнали, а това може да стане само под ръководството на този, който ги започна - проф. Васил Николов.
Станалите напоследък популярни "обществени съвети" при нас са факт от 2010 г. чрез създадения по инициатива на проф. Николов Национален съвет по генетични ресурси, в който влизат председателите на всички развъдни организации. Друг е въпросът, че голяма част от решенията и предложенията на този съвет бяха игнорирани от по-високите ешeлони на земеделската власт. Сред основните са: подпомагане на фермерите, занимаващи се с чистопородно развъждане; обвързване на схемите за подпомагане на фермерите с качеството на отглежданите животни; създаването на нови схеми, които да подпомогнат дейности по репродукция в контролираните стада; изграждането на нови съвременни лаборатории за нуждите на селекцията; актуализиране на средствата за развъдна дейност и т. н.
Разчитаме г-н Министър, че Вие като доказал се професионалист, ще ни окажете пълно съдействие в тази насока.
Бихме желали в удобно за Вас време, да организирате среща с развъдните организации, където подробно да Ви информираме за нашата дейност и проблеми, а днес просто Ви молим да не допускате никакви спекулации около развъдната дейност, ИАСРЖ и нейния ръководител.
С уважение:
Росен Христов - председател на АРЧШП  гр.Русе; Янко Горинов - председател на АРМПГ, гр.София; Жана Гаджева - председател на АБРГД,  гр.Смолян; Атанас Атанасов - председател на НАРГПМС, гр.Плевен; Цветан Цочев - председател на АРКП, гр.Севлиево; Евгения Ачкаканова - председател на АИлФБ, гр.Ст.Загора, Симеон Караколев - председател на НАРСПБМ, гр.В.Търново; Бойко Стоянов - председател на РАМПО, гр.Карлово, дсн. Димитър Георгиев - председател на АРПЧО, гр.Плевен; Румен Стоянов - председател на ОРАПОБ, гр.Калофер; доц.Иван Цочев - председател на АРЦМПОРБ, гр.Троян; проф.Стефан Бойковски - председател на АРТОБ,  гр.Шумен; Светлозар Касчиев - председател на АИБК, гр.Шумен; Деян Тодоров - председател на АРМПК, гр.Русе; проф.Георги Бързев - председател на АБСК,  гр.Шумен; доц.Пламен Петров - председател на НРАП, гр.Пловдив; Антон Игнатов - председател на АИСБ, гр.София; Сунай Караасан - председател на РАМПГБ, гр.Пещера; Андреа Колев - председател на РААПОЗБ, гр.Костинброд; д-р Добрин Папазов - председател на ОСБ, гр.Шумен; д-р Стефан Николов - председател на ОРСПСБ, гр.Силистра; д-р Тихомир Кунев - председател на МОКК, гр.Ст.Загора; Кульо Кулев - председател на АРСИС, гр.Шумен; Сидер Седефчев - председател на ААПКБ, гр.Перник; Венелин Динчев - председател на МАКК, гр.Пловдив; доц.Марина Цанкова - председател на АББ, гр.Шумен; проф.Цонка Пеева - председател на БНАРБ, гр.Шумен; доц.Александър Мигинеишвили - председател на НРАП, гр.София; Пламен Господинов - председател на АРМПО, гр.Русе; доц.Цонка Оджакова - председател на  АРСРККРЦОКК, гр.Смолян.