Да се удължи срокът за подаване на заявления и отчитане на документи по държавната помощ „За компенсиране разходите на земеделските стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период". Това иска Българският фермерски съюз в писмо до служебния земеделски министър Георги Тахов. В момента крайният срок изтика днес - 30 април. 

Причината за исканото удължаване е получилото се забавяне на плащанията по схемите за Обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци, както и по „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна". Заради това голяма част от земеделските стопани са изпаднали в невъзможност да заплатят използваните препарати за растителна защита.

Предвид горното и поради тежката икономическа ситуация, в която се намират земеделските стопани през последната година, молим да удължите срока за подаване на заявления и отчитане на документи, като същия да бъде съобразен с предстоящото изплащане по забавените схеми и помощи, пише в писмото.