Компанията Zespri проучва колко кивита ще трябва да бъдат изхвърлени, след като в първата ѝ пратка за сезона в Европа бяха открити мишки.

По данни на RNZ.com.nz вредителите са открити в трюмовете за плодове на нает кораб по време на стандартните процедури за митническо оформяне в Зеебрюге, Белгия. На борда е имало около 1,2 млн. тави със SunGold, като общата стойност на пратката е между 25 и 30 млн. долара.

Плодовете ще бъдат поставени под карантина, докато текат проверките, заяви главният оперативен директор на Zespri Джейсън Те Брейк. Той допълни, че е твърде рано да се каже каква част от плодовете ще трябва да бъдат изхвърлени. Доставката представлява 0,5 % от реколтата за сезона. Това е голям удар за компанията, която се е радвала, че ще изнесе богата реколта през този сезон.

„Zespri се отнася изключително сериозно към качеството на плодовете - нито един плод няма да бъде пуснат на пазара, ако както Zespri, така и съответните регулаторни органи не са уверени в мерките за намаляване на риска", казва още Те Брейк. По думите му началото на сезона в Европа ще бъде отложено с една седмица, като вторият чартърен кораб трябва да пристигне в Зеебрюге в събота.

„Плодовете ще преминат през процес на инспекция, преди да бъдат насочени към клиентите. В момента работим с нашите клиенти и с партньорите ни за дистрибуция, за да гарантираме, че ще можем да започнем сезона на продажбите в Европа възможно най-бързо, за да отговорим на голямото потребителско търсене," казва още Те Брейк. Той твърди, че това е първият случай от две десетилетия насам, в който компанията работи с партньора си превозвач и застрахователите, за да разбере причината и да въведе допълнителни процеси, за да избегне това да се случи отново.