За отопление през зимата използваме дърва. Разбрах, че пепелта е полезна, като заместител на тор. Може ли да ми кажете кога се тори с нея и има ли нужда от други торове.

Илиян Христов от гр. Банско

ОТГОВОР

В дървесната пепел действително се съдържат редица хранителни вещества, от които най-много калий. Затова преди всичко пепелта се внася като калиев тор. Освен калия в нея има още калций, фосфор, както и микроелементи (бор, манган, желязо и други). Внасянето на пепелта като калиев тор, значително понижава киселинността на почвата, увеличива съдържанието на фосфор, бор и манган в нея. Освен това дървесната пепел подобрява и физичните свойства на почвата -влагоемност, въздухообменност, топлопроводимост и др.

Внасянето и става преди основна обработка на почвата: есента или рано напролет. Затова най-добре е през зимата да събирате пепелта в затворени контейнери или други подходящи съдове и да я разхвърлите напролет преди да обработите почвата.

Съдържанието на хранителните елементи в пепелта е различна и зависи от вида на изгаряните дървета. Пепелта от широколистните дървета съдържа по-голямо количество хранителни вещества от иглолистните. Също така дървесната пепел от млади дървета, особено едно- и двугодишни клонки е с много по-голяма хранителна стойност за растенията от тази на стари дървета.

Торенето с дървесна пепел не изключва необходимостта от торене с азотни торове, защото този елемент е в незначителни количества в нея.