Изборът на фунгициди за борба с ранното кафяво гниене трябва да е съобразен с фазата в която се намират дръвчетата, с метеорологичните условия и степента на заразяване. На по-високите места, където дръвчетата все още не са цъфнали, актуално е предцъфтежното пръскане. В тази фенофаза могат да се използват препарати съдържащи мед, като бордолезов разтвор - 1%, Шампион ВП в доза 30 г, Купроцин супер М - 25 г, и други.

ПРЪСКАНЕТО В ЦЪФТЕЖ Е САМО ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ

По принцип, пръскането в цъфтеж на дръвчетата не е добра практика. Това е така, защото трябва да щадим пчелите, без които не можем да очакваме реколта. За тези от вас, които не са успели да направят предцъфтежно пръскане, могат да пръскат по изключение в цъфтежа. При хладно и влажно време през цъфтежа, както и висок инфекциозен фон, се използват препарати със системно действие. Подходащи са Топсин М 70 ВП в доза 0,1 г, Болеро 12 ЕК - 6 мл, Фоликур 250ЕВ - 10 мл, Хорус 50 ВГ - 4,5 г и други. В тази фаза медни фунгициди не се препоръчват, защото влияят на кълняемостта на прашеца. Задължително трябва да се съобразяваме с летежа на пчелите, като пръскаме сутрин рано или привечер, когато няма летеж.

СЛЕД ЦЪФТЕЖА ДЕЙСТВАМЕ СПОРЕД КОНКРЕТНАТА СИТУАЦИЯ

Веднага след прецъфтяване отново пръскаме срещу ранно кафяво гниене. Действаме според времето.

При сухо и топло време, както и при слабо заразяване използваме контактни фунгициди, като Тирам 80ВГ - 30 г, Дитан М 45 - 30 г, Байкор 300 ЕК- 0,15%, както и посочените по-горе медни препарати.

При благоприятни условия за развитие на кафяво гниене е по-добре да се използват системните препарати, посочени при цъфтежното пръскане. Дозите са за 10 л вода.