Пазарът продължава да е свит, коментира Стайко Стайков, председател на асоциацията на собствениците на земеделски земи

Пазарът на земеделска земя у нас продължава да е свит като следствие от COVID-19 и противоепидемичните мерки, които трябва да се спазват. Това съобщи Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

И ако пандемията повлия негативно на пазара на ниви като предлагане, то търсене има. Но и там купувачите са внимателни.

Заради неблагоприятните климатични условия миналата година в Източна България цените на земята се задържаха, т.е. не следваха традиционното 5-10% годишно увеличение.

В полските райони от останала част на страната – Видин, Монтана, Враца, Плевен, София и т.н., районите с достатъчно валежи и добри добиви през 2020 г., наблюдаваме нормалното движение на цените нагоре.

„Периодично можем да кажем, че на 2-3 години винаги има някой район на България, който е пострадал. В случая – житницата на страната и районът от Стара Загора на изток. За земеделците на запад годината не беше рекордна, но много добра. Изкупните цени на зърнено-житните култури бяха високи и това също компенсира. Затова и сега само в Западна България цените се движат с обичайните 5-10% нагоре“, обясни Стайков.

Наблюдаваната тенденция е за драстично намаление на първичния пазар за сметка на вторичния (продажба на окрупнени площи в едно или повече землища). Затова е и много трудно да се преценят цените, защото дружествата и физическите лица се договарят на различни стойности.

Още за тенденциите на пазара на земеделска земя - в новия брой на в. "Български фермер" от 5-9 май.