Засега те са само храна за риби и домашни любимци. Жълтият брашнен червей е първият неотдавна позволен от Европейския орган за безопасност на храните и за човека
Радина Иванова
Бизнесът с насекоми в Европа вече предприема смели стъпки за развитието си, след като Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) се произнесе, че изсушеният жълт брашнен червей (ларвен стадий на брашнения бръмбар - Tenebrio molitor) , е безопасен за консумация от човека. Това е първата завършена оценка на предложения хранителен продукт, получен от насекоми, и част от усилията на ЕС за регулиране на новите храни (както ги наричат), които привличат интерес благодарение на глобализацията, етническото многообразие в ЕС и търсенето на по-устойчиви източници на протеини извън традиционните източници (месо, риба, соя и рибно брашно).
Оценката означава, че ларвите на бръмбарите могат да бъдат смлени на брашно за приготвяне на тестени изделия, протеинови блокчета; или да се консумират цели. Но за да бъдат пуснати на европейския пазар, продуктите от жълт брашнен червей първо трябва да получат одобрение за маркетинг и етикетиране, Европейската комисия да се подпише под решението на EFSA, а държавите членки също да дадат одобрение на национално ниво. В контекста на зелените цели много вероятно е Комисията да отвори врати на индустрията с брашнения червей, както и на останалите 14-те вида насекоми, заявени пред EFSA за одобрение.
Производството на протеинови храни от насекоми е
решение за някои от най-големите предизвикателства,
пред които човечеството е изправено, вярват застъпниците на тази ниша. Защото има ред екологични и икономически ползи – изискват по-малко фураж, по-малко грижи, произвеждат по-малко отпадъци, водят до по-малко вредни емисии и дават висококачествен протеин.
„Много от нашите членове в момента изграждат по-големи фабрики, защото ключът към успеха е да увеличат мащаба на своите компании и да произвеждат масово. Това вече се случва”, казва за „Гардиън“ Кристоф Дериен, генерален секретар на Международната платформа за насекоми за храни и фуражи IPIFF. (IPIFF е организация с нестопанска цел, която представлява интересите на сектора за производство на насекоми пред политиците на ЕС, заинтересовани страни и граждани. Състои се от 74 членове, повечето от които компании за производство на насекоми.) „Очакваме следващите няколко години да бъдат много интересни и очевидно новите разрешения за храни определено ще помогнат“, допълва той.
Интересно ще бъде и у нас, където до две години ще се изгради
най-голямото предприятие за
производство на продукти от
насекоми в Югоизточна Европа,
стана ясно почти веднага, след като бе оповестена легализацията на брашнения червей на европейската трапеза. Това е фирмата на французина Ксавие и Олга Марсенак - „Насекомо“.

„Насекомо“ е с вече 4-годишен опит в преработката на черна муха войник в брашно и мазнина, които се превръщат в храна за риби, домашни животни, както и в тор, който може да се използва при отглеждането на различни култури. На наш въпрос дали това разширяване включва отглеждането на широко коментирания брашнен червей за човешка консумация, от фирмата отговориха, че засега усилията им са насочени в разработване на технологии за автоматизирано отглеждане и производството на продукти само от мухата черен войник.
„Стратегията ни за растеж обаче не изключва и отглеждането на други насекоми, като за момента ще произвеждаме продукти за пазарите на фуражи и тор“, споделят те.
„Насекомо“ също са членове на IPIFF и като такива имат възможност да алармират за проблемите в бизнеса им, така и да вземат отношение към съществуващи и предстоящи законодателни промени на ниво ЕС. И в контекста на зелените амбиции на съюза, производството на протеин от насекоми отговаря на не малко цели:
- Първо, при производството на насекоми се отделят драстично по-малко емисии на вредни газове, а в допълнение то не изисква обработваема земя, като по този начин има директно влияние върху намаляване на обезлесяването на планетата.
- Второ, за разлика от соята и рибното брашно, продуктите от насекоми могат да бъдат произвеждани локално в Европа, като по този начин правят континента ни по-малко зависим от вноса на протеини и допълнително намаляват въглеродния отпечатък на хранително-вкусовата и фуражните индустрии. Така тази индустрия директно отговаря на две области от политиката на Европейския Зелен пакт - "От фермата до трапезата", чиято цел е изграждането на по-устойчива хранителна верига и "Преход към кръгова икономика", която цели да се намерят начини за оползотворяване на продукти с ниска/нулева стойност (отпадъци, странични продукти) и превръщането им във входни елементи за други/нови индустрии.
Становището на EFSA, че консумацията на брашнен червей е безопасна за човека, казват от „Насекомо“, определено е
добра новина за
цялата индустрия
за производство на насекоми. Макар това становище да не е със силата на закон или регулация, издадена от ЕК, очаква се то да даде силен тласък за експедирането на редица законови мерки както на ниво ЕС, така и на местно, които ще разширят пазарите за продукти на насекоми и ще забързат развитието на самата индустрия.
„Например ние от „Насекомо“, като производител на продукти от насекоми за употреба във фуражи, очакваме нови регулации, които ще разрешат разпространението на продуктите ни, протеини и мазнини от насекоми и на пазарите за фуражи за домашни птици и прасета. До момента и всъщност от много скоро - едва от 2017 г., продуктите от насекоми са разрешени за включване само във фуражите за риба и в храните за домашни любимци. Очакваните нови регулации би следвало да бъдат приети по-бързо сега, когато вече продуктите имат подкрепа от EFSA.“ И както разбрахме, от EFSA се очаква да се произнесат и за вида мухата черен войник, която те отглеждат.

Що се отнася до консумацията им от човека, едва ли само регулациите са фактор за развитието на новата ниша у нас и в Европа. Важни са и потребителските нагласи. Ще отнеме известно време продуктите от насекоми да станат част от храната на хората по света, наясно са българските производители. За сега широко използваните продукти от насекоми по света, предназначени за директна консумация, са във вид на брашно. Само на някои пазари (тези в Азия) насекоми се продават цели - пресни, сушени или пържени.
Според екипа на „Насекомо“ обаче в момента, в който изчезне погнусата от насекомите (извън Азия, където те се консумират от векове и са с добро присъствие на пазара – бел. ред.), и станат общоизвестни техните изключително положителни свойства и като източник на протеин, и като начин да се забавят промените в климата, продуктите от насекоми бързо ще се наложат на пазара.
„Затова и ние очакваме в следващото десетилетие да се наблюдава огромен скок в търсенето на такива продукти. Предвижданията са, че това търсене ще бъде най-вече от производителите на фуражи, като само 20% от продуктите на насекоми ще бъдат използвани за директна човешка консумация“, обобщават от екипа.
ЕС вече субсидира „протеинови“ проекти

ValuSect, консорциум от партньори, координиран от университета „Томас Мор“, ще получи безвъзмездна помощ от 2,08 млн. евро по програма INTERREG за Северозападна Европа до 2023 г. Целта е да се намерят устойчиви техники за производство и преработка на продукти, базирани на насекоми, и споделянето им с агро-хранителните предприятия.
„Въпросът вече не е дали насекомите могат да бъдат решението за нарастващото търсене на протеин. Сега фокусът е върху търсенето на най-добрата стратегия за укрепване на това развитие”, каза Сабин Ван Мирт, ръководител на проекта.
Според него приблизително 30% от потребителите в ЕС са готови да ядат храна, базирана на насекоми, а ValuSect има за цел да увеличи този брой чрез подобряване на качеството на производството и преработката на насекоми, извършване на потребителски тестове и намаляване на въздействието върху околната среда. Изследванията ще се фокусират върху емисиите на парникови газове, въздействието на субстратите, безопасността на храните и върху срока на годност на хранителните продукти на основата на насекоми.
ПАЗАРЪТ
Пазарът на годни за консумация насекоми се очаква да е на стойност 1,5 млрд. долара до 2026 г. и 7,5 млрд. долара до 2030 г. Този растеж се основава на продължаващото търсене на потребителите на високо протеинови и нискокалорични съставки, което води до надпревара в хранително-вкусовата промишленост да се произвеждат атрактивни иновативни продукти за насекоми.
Предполага се, че насекомите са най-разрастващият се сектор сред алтернативните протеинови източници. Forbes, The Financial Times, Tesco и Barclays прогнозират, че протеинът от насекоми ще бъде основният алтернативен източник на протеини в бъдещето.
Коментари