Всички сме чували древната японска поговорка „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятели, вечерята дай на врага си.“ От друга страна, за да запазим здравето си и доброто самочувствие, трябва да се храним редовно. Няма нужда вечерята да давате на врага си, ако можете да я направите вкусна, здравословна и диетична едновременно.

1. Пилешки кюфтета в млечен сос 

Продукти: 500 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 яйце, скилидка чесън, чаша нискомаслено кисело мляко, 150 г кашкавал, босилек или магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Нарежете на ситно пилешкото филе и лука, подправете със сол и черен пипер на вкус, добавете разбитото яйце и разбъркайте всичко заедно. От получилата се пилешка кайма оформете топчета с големината на орехи и поставете в тава за печене. Полейте ги с половината от леко разбитото кисело мляко и сложете тавата във фурната, предварително загрята до 180 градуса.

Настържете кашкавала, нарежете зелените подправки и смачкайте чесъна. Смесете тези съставки с останалото кисело мляко. Десетина минути след началото на печенето извадете тавата от фурната, полейте всяко кюфте с приготвения млечен сос и върнете във фурната за още 15 минути.

Съдържание на калории в готовото ястие: 27 kcal на 100 g.

2. Задушено зеле с гъби и чушки 

Продукти: 500 г бяло зеле, 250 г пресни или замразени гъби, 1 червена чушка, 1 средно голяма глава лук, 1 домат, 1 супена лъжица ябълков оцет, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете зелето на ситно, прехвърлете в дълбока тенджера и добавете половин чаша вода. Оставете да къкри на тих огън около 15 минути, като разбърквате от време на време.

Сварете гъбите в подсолена вода, охладете и нарежете.

Лука и чушката нарежете на полумесеци и добавете към зелето. Оставете да къкри още 5 минути. Нарежете домата на кубчета и го прибавете към зеленчуците. Продължете да задушавате ястието, като разбърквате от време на време.

Сложете нарязаните гъби, сипете оцета и подправете със солта и черния пипер на вкус. Оставете да къкри всичко заедно още 10 минути.

Съдържание на калории в готовото ястие: 27 kcal на 100 g.

3. Фасул с гъби и пиле 

Продукти: 250 г зелен фасул, 200 г гъби, 1 голяма глава лук, 250 г пилешко филе, 1 супена лъжица зехтин, 1 суп.лъж. соев сос.

Нарежете гъбите на половинки, пилешкото филе на малки продълговати парчета (жулиени), а лука - на полумесеци.

Така приготвените съставки заедно със зеления фасул прехвърлете в дълбок тиган, в който предварително сте загрели зехтина. Оставете да се задушава около 5 минути. Прибавете соевия сос и оставете да къкри още 15 минути. Преди сервиране можете да подправите с черен пипер на вкус. За ради соевия сос не се налага да прибавяте сол.

Съдържание на калории в готовото ястие: 56 kcal на 100 g.