Наталия Бобева от с. Иваняне, София, споделя свой домашен експеримент

Здравейте, мило издание,

Преди 2 години бях видяла няколко публикации в интернет за садене на разсад в кори за яйца. Вдъхновена от тази на пръв поглед лесна и екологична идея, реших и аз така да си насадя домати. Но за втора поред година при мен този метод не работи. Кълняемостта е изключително ниска в сравнение с традиционния български метод с кофички от кисело мляко или пък в сандъчета. И това не зависи от използваната почва, слънце или хранителни вещества, защото съм правила и двете едновременно с еднаква пръст, на едно и също място, с едно и също поливане.

Домашен експеримент

Представям снимки на две сандъчета. В по-голямата саксия съм присадила разсад чери домати от яйчена кора. Снимката е правена около десетина дни след присаждането им, т.е. не са пораснали кой знае колко за това време. Освен това, още когато бяха в кората, не всички семена покълнаха и не всички новопокълнали оцеляха. А и трудно ги вадех, за да ги преместя в сандъчето, защото коренчетата се бяха слепили с картона.

В по-малката саксия съм посадила директно семена от чери домати около седмица след посаждането на черитата в яйчената кора. Виждате колко добре растат и колко много са изпреварили другите, макар че семето беше по-старо (на пакетчето пишеше, че му е минала годността).

Изводът ми е, че обикновените големи квадратни кори са твърде плитки за доматен разсад. Може би подходящи са по-дълбоки яйчени кутии, например кутии за яйца размер Л и нагоре.