Краят на зимата е чудесно време да започнете подготовка за пролетната си градина.

Не само вашите почва, мулч и семена се нуждаят от време, но и инструментите са важна част от процеса на подготовка.

Началото на сезона за засаждане обикновено може да бъде доста натоварено.

За да не се затруднявате, когато настъпи време за действие, погрижете се за градинските си инструменти преди да дойде пролетта, така че да са готови, щом имате нужда от тях.

Огледайте добре

В края на миналогодишния сезон трябваше щателно да почистите инструментите си, за да ги предпазите през зимата.

Ако сте пропуснали тази стъпка, не забравяйте да ги почистите сега, преди да започнете тази година работата в двора.

Проверете внимателно вашето оборудване.

Ако инструмент е ръждясал можете да опитате да го почистите с телена четка. Накиснете го в бял оцет за няколко минути преди това, за да помогнете за разхлабване на ръждата.

Отстранете упоритата ръжда от малки инструменти с фина стоманена вълна. За по-големите инструменти като лопати и мотики използвайте шкурка със средно зърнеста основа. Ако нищо от това не помогне, може би е време да замените инструмента с нов.

Ако дадено сечиво е счупено, определете дали можете да го ремонтирате

Ако не, изхвърлете го. Имате нужда от надеждно оборудване, за да ви подкрепя през градинарските месеци.

Почистете оборудването което е в добра форма. Използвайте телена четка, за да премахнете мръсотията от металните лопати и мотики, изплакнете с топла вода и изсушете старателно. Мръсотията и сокът, оставени на градинските инструменти, допринасят за разпространението на болести и плевели, пренасяни от почвата. Те също привличат и задържат влага, което води до разпространението на ръжда.

Заточете остриетата на резачки и лопати. Ако не сте го направили в края на миналия сезон, сега е подходящ момент да заточите остриетата на косачката. Проверете и остриетата на ръчните инструменти като ножици, резачки и верижни триони.

Подмяна и смазка

Проверете внимателно електроинструментите си за части, които се нуждаят от подмяна. Разхлабените винтове, гайки, болтове и свещи е най-добре да бъдат отстранени сега, преди да излязат на работа в двора. Проверете за скованост на панти или други движещи се части и ги напръскайте със смазка, където е необходимо. Това важи както за ръчни инструменти, така и за електроинструменти; осите на ножици и секачи често се пренебрегват.

Надяваме се, че не сте оставили електрооборудването си напълно заредено в края на миналата есен. Ако е така, може да се наложи да го почистите преди да започнете този сезон. И в двата случая продължете напред и направете равносметка кои инструменти се нуждаят от масло и бензин, за да не подценявате колко да купите. Проверете също дали филтрите се нуждаят от подмяна.

Организирайте реда в бараката

Докато подготвяте инструментите, би било подходящо време да реорганизирате своята барака.

Прашна картонена кутия в ъгъла на гаража може да е някакво решение за градинските инструменти да не ви се пречкат, но това не е удобно място, когато идва сезона за градинарство. Плюс това е неудачно да ровите в кутията, за да намерите това, което търсите, само за да осъзнаете, че някои инструменти изобщо не са в там в края на краищата.

Поддържането на инструментите на едно място ще ви помогне лесно да ги намерите, когато дойде време да работите навън в мръсотията.

Препоръчваме да организирате малкото си оборудване например в 18-литрова кофа, а по-големите инструменти като лопати, мотики и гребла да държите в количка. По този начин ще знаете къде е всичко, когато сте готови да се насочите към своите растения.

Съвети за нови градинари

Има много инструменти, предназначени за използване в градината, но ако сте нови в градинарството, съсредоточете се върху инвестирането в тези, които са абсолютно необходими. Може дори вече да имате някои от тях в гаража или бараката си. Ето кратък списък:

Инструменти за копаене: лопата, бел, градинска вилица, ръчна мистрия, мотика

Инструменти за плевене: ръчен култиватор, ръчна плевачка

Инструменти за поливане: лейка, маркуч, кофа

Инструменти за подрязване: флорални ножици, резачки

Въпреки че не е нужно да купувате всичко наведнъж, можете поне да решите откъде ще започнете и да сравните цените между различни марки и магазини. И ако не сте сигурни за какво се използва лопата или защо се нуждаете от ръчен култиватор, имате време да проучите въпроса.

Купуването на употребявани инструменти може да ви спести пари, но се уверете, че са наистина в добро състояние, за да не се получи обратното.