Прогнозите: пазарната ниша от деликатесното месо няма да бъде покрита за 10 години напред

Жени Владинова

Нарастващото търсене на охлюви, особено в Европа, генерира пазарни условия, които ще гарантират продажбата на произведеното количество.

С повече от 80% от пазарния дял най-често консумираният тип охлюв е Helix Aspersa. Известен е с това, че е с отличен вкус и високо ценен гастрономичен продукт благодарение на качеството на месото и слузта си. В ЕС най-облагодетелствани са средиземноморските страни - те се възползват от климатичните условия. А те напълно удовлетворяват всички условия за размножаване на този вид охлюви.

За 2018 г. в световен мащаб общият пазар на консумацията на охлюви достига 12 млрд. долара

Общото потребление е оценено на около 425 000 тона. 12% от тази сума (50 000 тона) е получена от ферми за развъждане на охлюви, докато останалите (375 000 от всички търгувани стоки) се събират от природата в страни, където все още е разрешено ръчното бране охлюви.

Според данни на Eurostat изконсумираните 425 000 тона охлюви са:

пресни охлюви - 29.41%;

замразени охлюви - около 49.41%;

консерви с охлюви - около 90 000 тона или 21,28%.

Очакванията на анализаторите са, че нуждата от охлюви няма да бъде покрита дори през следващите 10 години

Какво се случва в охлювъдния сектор в Европа: Европейският пазар на охлюви е с дефицит от 60 000-80 000 тона годишно. Ето и водещите европейски производители на охлюви:

Франция винаги е била на челно място не само по консумация на охлюви. Има развита индустриална преработка, която се изнася.

За една година французите реализират над 150 000 тона преработен продукт. От тях 60% се разпределят в консерви, 35% са дълбоко замразени охлюви и само 5% са пресни и живи охлюви.

Испания и Португалия също са сред най-големите европейски потребители на охлюви Helix Aspersa. Над 80% от предлагания на пазара и консумиран продукт произлиза от природата и се внася от Мароко и Алжир. Годишното потребление на охлюви в тези страни се оценява на 60 000 тона.

Европейците остават най-големите потребители

Нарастващият жизнен стандарт и популярността на европейската кухня в азиатските страни осигуряват определени перспективи за растеж на пазара на охлюви и в тези страни, твърдят анализаторите на Marketwatch. Въпреки това, поради спецификата на продукта не се очаква рязко увеличение на потреблението на охлюви.

Пазарът на охлюви трябва да достигне 50 хил. т до 2025 г.

Дълго време охлювите се смятаха за традиционно ястие в средиземноморската кухня. В момента повечето охлюви все още се консумират при готвене. Но популярността на използването на охлюви в козметиката расте с бързи темпове. А това е нова пазарна ниша.

Освен това подобрената технология за замразяване и контрол на температурата стимулираха търсенето от страна на хранителната промишленост. А благодарение на световното популяризиране на екологичния и здравословен начин на живот, както и на растежа на доходите и модата за европейската кухня в азиатските страни, нараства търсенето на пазарите в Северна Америка и Югоизточна Азия

В същото време месото от охлюви традиционно се консумира в африканските страни, особено в Западна Африка, където месото от охлюви е хранителен режим.

Растежът на популярността на здравословното хранене, пускането на пазара на продукти от охлюви като естествена алтернатива, появата на нови продукти (хайвер от охлюви), нарастващото търсене на козметика, произведена от биологични продукти, ще допринесе в бъдеще за възходяща тенденция на пазарните показатели от + 2,0% до 2025 г. Очаква се до края на 2025 г. пазара да достигне 50 хил. тона.

Кои са 5-те основни производители в света

Мароко - 15 хил. т;

Испания - 6.5 хил. т;

Индонезия - 5.9 хил. т;

Китай - 2.9 хил. т и

Румъния - 2.0 хил. т.

Тези държави осигуряват повече от 3/4 от световната продукция на охлюви. Например в Мароко нивата на производство се увеличават с + 4,8% годишно. Другите страни също отбелязват умерен растеж по отношение на производството на охлюви. Единствено в Румъния този показател остава сравнително постоянен.

Но независимо от обемите охлювите си остават широко търгувана стока.

Къде сме ние в охлювъдството

Петя Кировска споделя, че за да натоварят максимално парковите си площи през следващия сезон, ще трябва да произведат само за техните нужди около 10 млн. охлювчета. Снимки Андрей Белоконски

Петя Кировска споделя, че за да натоварят максимално парковите си площи през следващия сезон, ще трябва да произведат само за техните нужди около 10 млн. охлювчета. Снимки Андрей Белоконски

Добрата новина е, че има българска ферма за култивирано отглеждане на охлюви, която работи от години и е изградила стабилен професионален авторитет в бранша

Жени Владинова

За да се ориентираме в охлювъдния сектор, търсим коментара на управителката на охлювъдната ферма в с. Крушовица Петя Кировска.

- Г-жо Кировска, охлювъдната ви ферма в Крушовица е най-голямата ферма за охлюви у нас и едно от най-модерните в Европа. Фермата ви разполага с паркови площи от 53 дка. Имате и две полета - горно поле, разделено на 10 парка по 2 дка и долно поле с 12 парка, пак по 2 дка. Смятате ли да разширявате площите?

- С право можем да кажем, че нашата ферма е най-голямата в България. Нямаме информация, но е възможно да са изградени и да има и други охлювъдни ферми.

А що се отнася до площта, няма да се разширявали. Но за сметка на това тази година обновихме и модернизирахме 80% от парковите си площи

Изградихме нови конструкции и оросителни системи, закупихме нови дървени скари и земеделска техника. Всичко това стана благодарение на проекта по европейска програма.

- Угояването на охлюви приключва септември-октомври. Какви количества реализирахте? Защото сте отглеждали по 25 милиона охлюви с общо тегло 400 тона. Продавали сте продукция от 100 тона угоени охлюви. Каква е ситуацията тази година?

- Да, сезонът приключва през месец октомври. Тази година количеството на охлювите, което произведохме, беше минимално. Защото основната ни задача през този сезон беше да завършим обновяването на парковите площи. Така ще можем през следващата година да ги заселим изцяло.

- Какви количества предлагате на българския пазар?

- За да бъдем точни, произвеждали сме 25 млн. малки охлювчета, което превърнато в килограми, е едва 825 кг. Този материал сме продавали на други ферми, където колегите ги угояват и доотглеждат.

За да натоварим максимално парковите си площи през следващия сезон, ще трябва да произведем само за нас около 10 млн. охлювчета

От тях се надяваме да добием в най-лошия случай около 60 тона продукция, готова за реализация.

- От самото създаване на охлювъдната ферма изнасяте за Франция договорени количества. Продължава ли тази практика и в какви обеми?

- За съжаление, количествата, които реализираме у нас са незначителни.

Но тази година имахме доста запитвания от хора, които са се подложили на специален режим на хранене и в менюто им беше включено месо от охлюви. Може да се каже, че това е още един пазарен сегмент. А що се отнася до износа, изнасяме количества не само за Франция

Но да - голяма част от продукцията ни е за там. За съжаление, нямаме договорени количества с контрагенти.

Но на база анализ на продажбите от предходни години и ранни запитвания от клиенти, планираме за всеки сезон какво количество да произведем. Това не означава, че ще може да го реализираме действително. Но също има вариант и да не ни достигне, за да отговорим на всички запитвания. В такъв случай изкупуваме продукцията на колеги от България.

- Ще търсите ли нови пазари? Още повече, че когато поддържате добри практики в производството, те би трябвало да ви отворят вратите към тях.

- Разбира се, че основната ни задача е да разширим пазарите си

Надяваме се през следващата година да успеем да реализираме голямо количество хибернирани охлюви в Италия и малки охлювчета в Турция.

- Какви са цените на угоените охлюви - на българския пазар и европейския?

- Няма твърди цени. Като всяка една стока, цената се влияе от търсенето и предлагането.

Цената на хибернираните охлюви варира от 2,5 евро/кг до 3,5 евро/кг в зависимост от качеството на продукцията и района, в който трябва да бъдат доставени.

- Според вас пропусна ли се възможността у нас да се изградят семейни охлювъдни ферми?

- Преди 10-15 години интересът към охлювъдството беше много голям. И през годините бяха изграждани доста семейни ферми. Но, за съжаление, повечето вече не функционират.

От 10-те млн. охлювчета фермата в Крушовица в най-лошия случай ще реализира около 60 тона продукция, готова за реализация
От 10-те млн. охлювчета фермата в Крушовица в най-лошия случай ще реализира около 60 тона продукция, готова за реализация