Качествена джиброва

04 октомври 2019
В лозята
45198
Няма снимка
Някои предпочитат джибровицата и могат да я правят по вкуса си
 

По рецепта на читател

То е ясно че най- добрата ракия става от грозде, но джибрите от виното да ги хвърляме ли, казва Георги Георгиев от Вакарел.

Той споделя и своята рецепта:

Ако имаме 200 кг бяло грозде , чепките се отделят, зърната се смилат и се изцежда гроздовия сок. Пълним едно буре - от 100 л. остават около 90-100 кг. джибри.

Те се оставят за 3-4-5 дни в качето, за да могат винените дрожди да се размножат и по-бързо да преработят допълнително сложената захар.

Хубаво е да не се прекалява със захарта

Но пък и не може да оставим джибрите сухи, затова към тях се добавя приблизително такова количество захарен сироп, колкото е бил гроздовият.

След прибавянето на шербета може да възникне проблем с киселиността. гроздовите дрожди обичат киселичко, за да работят - затова на всеки килограм захар се добавя пакетче лимонтозу от 10 грама.

Или се получава:

За джибри от бяло грозде са нужни 90-100 кг гроздови джибри, 20 кг захар, 20 пакетчета лимонтозу, 80 литра вода.

Приготвяне

След отделяне на чепките, смилане и изцеждане на сока за вино от гроздето, джибрите се оставят в съд за 3-4 дни.

На четвъртия ден 20 кг захар и 20 пакетчета лимонтозу се разтварят в 80 литра вода.

Температурата на захарния сироп, преди да се добави в джибрите, трябва да е около 30 градуса.

Материалът се бърка сутрин и вечер поне една седмица.

След това се оставя, когато захарноста падне на нула е готов за варене.

Още от В лозята
0

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

0

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

0

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

0

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

0

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

Последни новини
0

Значи, че животното е с конюнктивит "Очите на котката ми постоянно сълзят. Каква е причината?", ни пита Мария Стефанова от Кюстендил. Това е един от симптомите на кюнюнктивит

0

Скоро ще настъпи зимата и отново ще сме заобиколени с кихащи, хремави и кашлящи хора. Можем ли да различим грипа от обикновената настинка? Не е лесно да определим дали човека срещу нас

0

Има няколко сорта круши, които носят наименованието масловки. Те са много вкусни и затова се предпочитат за отглеждане от любителите овощари. Сред най-отглежданите от тази група е сортът Жифардова

0

20 км тапа на пътя към балканския град заради най-вкусния фестивал Три са компонентите за деликатеса: бут от прасе, натурална сол и еленски въздух Възрожденска Елена отмени Рождественските пости за

0

През целия период на отглеждане на ремонтни млади птици се поддържа осветеност от 30-25 лукса. Прекалено силната осветеност може да доведе до канибализъм

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Там, където игуани, птици, морски лъвове, костенурки не се плашат от хората и природата е такава, каквато е била преди милиони години В първата част от пътеписа за Еквадор ви разказах за невероятните дни, прекарани в Амазонската джунгла. Но дойде време да се разделим с нея и да поемем обратно към град Кока с бърза моторница

Противопоставят се на мачизма и фейковете Преди няколко месеца американската актриса и певица Бела Торн изненада милионите си последователи в социалните мрежи със свои голи снимки. Тя обясни, че ги пуска, за да се защити от хакер, който многократно я изнудвал със съобщения на телефона ѝ, че ще ги публикува

Историята е записана от самия Симеон Радев Всички сме слушали истории за възкръснали мъртъвци, но колко от тях са истински? Те винаги се подлагат на съмнение от здравия разум. Ето ви обаче един случай, записан от самия Симеон Радев - виден български писател, дипломат, историк, революционер и публицист от Македония