Качествена джиброва

04 октомври 2019
В лозята
50112
Няма снимка
Някои предпочитат джибровицата и могат да я правят по вкуса си
 

По рецепта на читател

То е ясно че най- добрата ракия става от грозде, но джибрите от виното да ги хвърляме ли, казва Георги Георгиев от Вакарел.

Той споделя и своята рецепта:

Ако имаме 200 кг бяло грозде , чепките се отделят, зърната се смилат и се изцежда гроздовия сок. Пълним едно буре - от 100 л. остават около 90-100 кг. джибри.

Те се оставят за 3-4-5 дни в качето, за да могат винените дрожди да се размножат и по-бързо да преработят допълнително сложената захар.

Хубаво е да не се прекалява със захарта

Но пък и не може да оставим джибрите сухи, затова към тях се добавя приблизително такова количество захарен сироп, колкото е бил гроздовият.

След прибавянето на шербета може да възникне проблем с киселиността. гроздовите дрожди обичат киселичко, за да работят - затова на всеки килограм захар се добавя пакетче лимонтозу от 10 грама.

Или се получава:

За джибри от бяло грозде са нужни 90-100 кг гроздови джибри, 20 кг захар, 20 пакетчета лимонтозу, 80 литра вода.

Приготвяне

След отделяне на чепките, смилане и изцеждане на сока за вино от гроздето, джибрите се оставят в съд за 3-4 дни.

На четвъртия ден 20 кг захар и 20 пакетчета лимонтозу се разтварят в 80 литра вода.

Температурата на захарния сироп, преди да се добави в джибрите, трябва да е около 30 градуса.

Материалът се бърка сутрин и вечер поне една седмица.

След това се оставя, когато захарноста падне на нула е готов за варене.

Още от В лозята
0

То няма и да е нужно след сегашната влага Уважаеми редактори, всяка година предупреждавате лозето да не се полива и обработва от началото до средата на юни - този съвет сме чели със съседи и искаме

0

Дългите корени лесно загниват Лозата е от онези растения, които трябва да се поливат изключително внимателно. Прекомерната влажност не се отразява добре

0

Това, разбира се, зависи и от силата на валежа Христо Христов от Лом ни попита как да постъпи и с какво да пръска, след като в района му е паднала лека градушка

0

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Последни новини
0

През следващото денонощие със слаб до умерен, в Източна България и северно от планините с умерен до силен вятър от юг-югозапад, ще се пренася топъл въздух

0

Пържено пиле, маринован червен лук и сос от таратор Продукти: 2 листа тънък арменски хляб (лаваш), кисели (мариновани) краставици, натурално кисело мляко, пилешко филе на скара

0

Много засищащ и лесен за приготвяне Продукти: 500 г агнешка кайма, 500 мл бульон, 2 суп. лъж. брашно, морков, 130 мл прясна мляко, 50 г масло, 700 г картофи, 2 суп. лъж. доматена паста, 1 суп. лъж

0

ДФ „Земеделие“ преведе близо 2,7 млн. лева (2 668 295 лв.) на 247 земеделски стопани, кандидатствали по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда

0

Сеитбата на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно продължава да се движи с по-бързи темпове спрямо предходната година. Към края на май 2020 г. засетите площи с двете пролетни култури са съответно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Февруари” - четвъртата пълнометражна лента на режисьора Камен Калев, влезе в официалната селекция на филмовия фестивал в Кан. Макар той да не се провежда тази година заради пандемията, организаторите на престижния форум решиха да посочат лентите, спечелили вниманието им, и така да проправят пътя им към други фестивали и да улеснят

Седем души решават кога какво да се печата и в какъв тираж На 4 юни българският лев стана на 140 години. Той е определен за национална валута с приемането на Закона за правото на рязане на монети в Княжество България на 4 юни 1880 г. Тогава е приравнен към златния френски франк. Още близо 6 години обаче разплащанията у нас се правят с турски

“Да дойдат в дъжд, в кал, да легнат до мен на брусфора и да ги видим колко са добри.” Така, леко обиден, министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира най-новата серия от колажи с образа му, които обикалят интернет в последните дни, след като той се включи в стрелби на полигона край шуменското село Марково