У нас се реколтират десетки сортове ябълки. Някои от тях са толкова популярни, че дори се разпознават от любителите. В последните години се появиха и много нови сортове, за които предстои да видим как ще се представят при нашите условия.

За съжаление, за много от старите сортове, които виреят чудесно при нашите условия и за които не са необходими много грижи, вече няма посадъчен материал, тъй като не се отглеждат от разсадниците.

А ето и кои са най-често срещаните сортове у нас.

Молиз Делишес

Ябълките узряват в периода 15-20 юли. Те са едри до много едри, заоблено конични, с размит и на ивици червен цвят, сладки, ароматни и с много добро качество.

Опрашители са Старкримсон, Грени Смит, групата на Златна превъзходна.

Прима

Плодовете узряват в периода 20-25 август. Те са средно едри до едри, заоблено конични, тъмночервени, сладко-кисели, с добро до много добро качество. Опрашители - Виста бела, Молиз делишес, Флорина.

Джонатан

Плодовете обикновено узряват в периода 5-15 септември. Средно едри са, тъмночервени, с ръждиви петна. Плодовете са освежаващо кисели, ароматни, с много добро до отлично качество.

Опрашители - вариететите на Червена превъзходна и Златна превъзходна, Златна пармена.

Старкримсон

Плодовете узряват в периода около 10-20 септември. Те са средно едри до едри, кълбовидно-конусовидни до удължено-конусовидни, почти изцяло тъмночервени, сладки, ароматни, с много добро качество.

Опрашители - Молиз делишес, Прима, групата на Златна превъзходна, Грени Смит.

Глостер 69

Плодовете обикновено узряват през периода 20-30 септември. Те са средно едри, заоблено-конични, почти изцяло тъмночервени, сладко-кисели, с много добро качество.

Опрашители - Прим руж, Златна пармена, групата на Златна превъзходна, Мелроуз, Грени Смит.

Белголден

Узрява в периода 20-30 септември. Плодовете са средно едри до едри, кълбовидно-конични до удължено-конични, жълти, понякога с руменец, устойчиви на ръждивост, сладки до слабо кисели, ароматни, с много добро качество. Запазват качествата си до 6 месеца в хладилни условия.

Мелроуз

Плодовете обикновено узряват в периода 25-30 септември. Те са средно едри до едри, плоско-заоблени до кръгло-конични, тъмночервени, сладко-кисели, с лек аромат и много добро качество.

Опрашители - Златна пармена, групата на Златна превъзходна, Глостер 69.

Муцу

Узряват в периода 25-30 септември. Те са едри до много едри, заоблено-конусовидни, жълти, устойчиви на ръждивост, сладки до слабо кисели, ароматни, с много добро качество.

Опрашители - групите на Червена превъзходна и Златна превъзходна, Прима, Грени Смит.

Шарден

Плодовете узряват в периода 1-5 октомври. Те са много едри, жълти, без ръждавини, слабо кисели, с много добро качество.

Опрашители: Червена превъзходна, Златна пармена, Прима, Мелроуз, Грени Смит.

Фуджи

Узрява в периода 5-10 октомври. Плодовете са средно едри, плоско-кълбовидни до кълбовидно-конусовидни, покрити с размит и на ивици червен цвят, сладки, ароматни, с много добро качество.

Опрашители - Джонатан, групата на Златна превъзходна, Грени Смит.

Грени Смит

Плодовете обикновено узряват в периода 20-30 октомври. Те са срено едри, кълбовидно-конусовидни, наситено зелени, сладко-възкисели, с добро до много добро качество.

Опрашители: Молиз делишес, групите на Червена превъзходна и Златна превъзходна, Мелроуз, Айвания.

Джонаголд

Узряват в периода 20-30 септември. Плодовете са средно едри до едри, жълтозелени с червени ивици, сладко-кисели, ароматни, с много добро качество.

Демократ

Плодовете узряват в периода 25 септември - 5 октомври. Те са средно едри, плоско-заоблени, тъмночервени, сладки, слабо ароматни, с добро качество.

КОЛОННИ ЯБЪЛКИ

През последните години колонните ябълки намериха много почитатели сред родните градинари.

Те се характеризират с това, че нарастват малко - образуват ниско стъбло, почти нямат корона, само няколко малки клона, но което се образуват китките с плодове.

Предимството им е, че могат да се засаждат нагъсто като палмети, а също и в саксия.